Vučić: Srbija je spremna da radi na implementaciji do svojih crvenih linija

|   Info
U Ohridu nisam potpisao ništa zbog nekoliko stvari, a pre svega jer je Srbija međunarodno priznata država, a Kosovo nije međunarodno pravno priznato, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodaje da su, kao šefa države, njegove izjave obavezujuće.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Kao predsednika Srbije, čak su i moje izjave obavezujuće i zato pažljivo i disciplinovano vodim računa o svakoj reči koju izgovorim, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

On je ponovio da su crvene linije Beograda - nema priznanja nezavisnosti Kosova i prijema u međunarodne organizacije.

Srbija je spremna da radi  na implementaciji do svojih crvenih linija, poručio je Vučić.

On je rekao da je za Beograd veoma važno što je aneksom evropskog predloga za Kosovo nedvosmisleno predviđeno da se Zajednica srpskih opština (ZSO) formira prema dogovorima koji su postignuti u procesu dijaloga.

Videli ste, kada je završen sastanak, trudio sam se da budem korektan, da nijednu ružnu reč ne kažem o drugoj strani, a onda je kosovski premijer Aljbin Kurti pojavi i kaže - mi imamo Ahtisarijev plan, rekao je Vučić novinarima na konferenciji u Beogradu.

Važno je da se sada krene i da srpski upravljački tim iznese svoj predlog, e sad kako će to sve ići, videćemo, dodao je Vučić i ponovio da Srbiju ne zanima Ahtisarijev plan, koji Srbija nije usvojila.

Za nas je važno da kreiramo ambijent da naš narod bude bezbedan, da ima mir, da sačuvamo državu i poštujemo Ustav Srbije, a to nije lako uvek postići jer su međunarodni pritisci takvi da učine da se ovog trećeg odreknete, a ja sam jasno stavio do znanja da to nemam nameru da učinim, poručio je Vučić.

On je najavio da će uputiti narednih dana poziv poslaničkim grupama na razgovor, pa ko se odazove - odazove.

Neću da implementiram ništa što podrazumeva prijem Kosova u Ujedinjene nacije ili bilo kakvo de jure ili de fakto priznanja, pa ako je to vama zaluđivanje, ili ne slušate ili ne razumete, odgovorio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jasno je za svakog ko je pažljivo slušao. Da nismo prihvatili deo plana koji se odnosni na koncept i rad na implementaciji, posledice bi već danas osetili, rekao je Vučić.

A, narod zaluđuju neodgovorni i neozbiljni ljudi koji se prave da ništa ne razumeju, dodao je on.

Vučić je najavio da će 5.607 osoba sa Kosova, Srba i Roma, dobiti veću socijalnu pomoć, pa će umesto 11.000 dobijati 20.000 dinara.

Od sledećeg meseca kreće povećanje, pa će za dva meseca primiti prvu uvećanu socijalnu pomoć od 20.000 dinara, umesto 11.000 dinara, da ostanu i opstanu, najavio je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu, uz napomenu da se uglavnom radi o ljudima po enklavama.

Vučić je najavio i da bi u junu trebalo da poseti Kosovo i Metohiju.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.