Vlada Srbije usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu

|   Info
Vlada Srbije usvojila je Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je predviđeno tri puta više sredstava za zaštitu energetski ugroženih građana, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike, koje je i podnelo taj predlog.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Umesto dosadašnjih 1,3 milijarde dinara za ovu namenu, izdvojeno je četiri milijarde dinara i Uredbom su unapređeni kriterijumi kako bi što veći broj građana mogao da ostvari pravo na umanjenje računa, tako da će biti obuhvaćena 191.000 domaćinstava, umesto dosadašnjih 68.000.  

Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza plaćanja električne energije i prirodnog gasa, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju, od 40 odsto do 60 odsto računa u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Takođe, podignuta je gornja granica ukupnih prihoda domaćinstva, što će većem broju domaćinstava omogućiti pogodnost umanjenja računa.

"Svim ovim izmenama omogućeno je da umesto dosadašnjih 68.000 domaćinstava povoljnosti koristi 191.000 najugroženijih domaćinstava", dodaje se u saopštenju Ministarstva.