Ugašena kotlarnica na mazut u Čairu

|   Info
Posle četvrt veka, kotlarnica na mazut u Čairu ugašena je pritiskom na dugme gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i direktora JKP „Gradska toplana“ Predraga Milačića čime je zauvek eliminisan veliki zagađivač vazduha u gradu.
Foto: Facebook Dragana Sotirovski

 

„Ovo je dokaz da smo ozbiljno shvatili problem zagađenja vazduha i u prethodnih sedam meseci ovo je sigurno najveći uspeh u zaštiti životne sredine, istakla je Dragana Sotirovski i podsetila na planove Grada Niša da subvencijama podstakne i građane da zamene svoje kotlove i da koriste ekološki prihvatljive energente, prenela je Informativna služba Grada Niša.

Milačić je podsetio da u odnosu na ukupnu instalisanu snagu učešće mazuta i lož-ulja iznosi manje od pet odsto sa jasnim planom prelaska na gas i biomasu.

Polovinom marta ove godine u prisustvu gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, potpisan je ugovor o preuzimanju kotlarnice na prirodni gas Univerzitetskog kliničkog centra od strane JKP „Gradska toplana“ i povezivanje velikih korisnika ugašenog pogona u okruženju na toplanu UKC.

Gašenjem kotlarnice na Čairu i kotlarnice „Somborska“ 2018. godine, ugašeno je 20 megavata instalisane snage za proizvodnju toplotne energije na mazut.