U vrtićima JPU "Pčelica" obeležena Dečja nedelja

|   Život
Mališani iz svih vrtića JPU "Pčelica" Niš obeležili su Dečju nedelju pod sloganom, čija inspiracija su stihovi pesme Dete Ljubivoja Ršumovića "Dete je dete, da ga volite i razumete"
Foto: JPU „Pčelica“ Niš


Od 4. do 10. oktobra se širom Srbije, a u 26 vrtića niške “Pčelice” se raznim aktivnostima obeležavalo pravo deteta da bude središte društvenih nastojanja, da bude zaštićeno i srećno, saopšteno je iz JPU “Pčelica”.

U niškim vrtićima su deca sa vaspitačima, tokom dečje nedelje, nizom priredbi, predstavama, maskenbalima, recitacijama i drugim aktivnostima primerenim uzrastu slali poruku da žele da žive u podsticajnom, zdravom i sigurnom okruženju.

Dečja nedelja slavi pravo dece, njegovo visočanstvo i priliku da uživaju u čaroliji detinjstva. Prva nedelja u oktobru je prilika da deca pokažu svoje talente, veštine i sposobnosti.

“U našoj ustanovi svaka nedelja je dečja, jer je sve podređeno njima. Oni su slatki i mali, ali od njih dobijamo iskrene emocije i to je ono što nama daje motiv da budemo još bolji. Nizom aktivnosti kojima smo u vrtićima obeležili dečju nedelju, ali i razgovorom vaspitača i dece tokom cele godine o njihovima pravima i obavezama, pokazujemo koliko je bitno da decu učimo humanosti od malih nogu, da znaju da je drugarstvo, poverenje, tolerancija i uvažavanje najvažnije što će poneti  iz vrtića”, poručila je direktorica Svetlana Mitić i dodala da će ih to pratiti celog života.

Osnovni dokument za planiranje i sprovođenje aktivnosti tokom Dečje nedelje je Konvencija UN o pravima deteta usvojena 1989.godine, a programski ciljevi projekta se iz godine u godinu prilagođavaju potrebama i problemima dece.