Tviter će na sudu pokušati da primora Maska da kupi kompaniju

|   Infotehno
Deoničari Tvitera, glasanjem u sedištu kompanije u San Francisku, odlučili su da odobre prodaju te društvene mreže Ilonu Masku za 44 milijarde dolara.
Foto: Pixabay

 

Izvor: FoNet, BBC

Ta odluka znači da će Tviter sada na sudu pokušati da primora najbogatijeg čoveka na svetu da kupi kompaniju, prenosi BBC.

Tviter je u aprilu prihvatio ponudi Maska da kupi kompaniju, ali je on u maju rekao da odustaje od toga zato što su mu dali netačne podatke o broju spam i bot naloga na toj platformi.

Iz Tvitera je Masku rečeno da manje od pet odsto aktivnih dnevnih korisnika otpada na botove, ali je on tvrdio da je taj broj višestruko veći.

Berzanska vrednost Tvitera trenutno iznosi 32 milijarde dolara, što je znatno manje od onoga što je ponudio Mask.

Deoničari Tvitera danas su kompaniji dali zeleno svetlo da tuži Maska zbog toga što je odustao od kupovine.

Spor bi mogao da bude razrešen u oktobru, kada će dve strane izložiti svoje argumente na sudu u Delaveru, nakon čega će sudija odlučiti da li Mask mora da kupi kompaniju.

Pre odluke deoničara, bivši direktor za bezbednost Tvitera Piter Zatko je pred Pravosudnim odborom Senata svedočio o navodnim bezbednosnim propustima na toj društvenoj mreži.

On je tom prilikom rekao da je kompanija "dovodila u zabludu javnost" o tome koliko je platforma bezbedna i tvrdio je da Tviter "decenijama zaostaje" u bezbednosnim standardima.

Tviter je saopštio da je Zatko dobio otkaz u kompaniji i da ništa od onoga što je rekao nije tačno.

Zatko je prethodno potvrdio navode Maska da na Tviteru ima neuporedivo više spam i lažnih naloga nego što kompanija priznaje, ali u Senatu nije o tome govorio.

Prošle sedmice sudija u Delaveru je saopštio da će Maskovim advokatima dozvoliti da se pozivaju na tvrdnje Zatka.