Tribina na zatvaranju izložbe o 40 godina Novog talasa u Nišu

|   Život
Kako je izgledao nastanak i razvoj Novog talasa u Nišu, koliko je ovaj pokret značajan za umetničku scenu i kakav je sada pogled na taj period četiri decenije kasnije?
Foto: Lokalna fondacija Niš - promo

 

O ovim temama biće reči na tribini povodom zatvaranja izložbe udruženja Multivoks, kojom je obeleženo 40 godina Novog talasa u Nišu.

Na tribini koja se održava 25. maja od 18 sati u klubu Fidbek svoje utiske i mišljenja o ovoj značajnoj epohi izneće Predrag Cvetičanin, gitarista i pevač grupe „Dobri Isak“; Nikola Todorović, rok kritičar i Rastislav Dinić, kolumnista „Peščanika“. Tribinu moderira Marija Peternel, autorka izložbe i članica udruženja Multivoks.

Tribina je završna aktivnost projekta Multivoksa, koji je podržan na trećem Konkursu Lokalne fondacije Niš. Tribini je prethodila izložba, za koju je prikupljena bogata građa fotografija i zapisa iz privatnih arhiva građana.
”U sam proces prikupljanja građe iz privatnih arhiva, Javnim pozivom, uključeni su bili građani i građanke, svedoci, učesnici i akteri sveumetničkog pokreta bivše Jugoslavije, koji je bio zastupljen u muzici, filmu, dizajnu, fotografiji, stripu, modi….savremenoj umetnosti uopšte.” kažu organizatori.

Kooautori izložbe su Marija Peternel i Vladimir Đorđević, a dizajner je Zoran Jovanović Zuc.

Ova inicijativa jedna je od 14 podržanih na velikom javnom Konkursu LFN koji je realizovan septembra 2022. godine. Na četiri do sada realizovana konkursa, podršku LFN dobilo je ukupno 35 ideja formalnih i neformalnih grupa građana sa teritorije svih pet gradskih opština u Nišu. LFN je za nešto više od dve godine aktivnog rada prikupila i vratila nazad lokalnoj zajednici 36.000 evra.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar