Tabaković: Izazovi digitalizacije nisu mali

|   Info
Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas na drugoj konferenciji Saveta stranih investitora o finansijskim uslugama "Razvoj finansijskih uluga: prilike i izazovi" da su prilike od digitalizacije velike, ali da ni izazovi nisu mali, počev od sajber bezbednosti do poveravanja posla trećim licima.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Ona je istakla da digitalna transformacija menja svaki posao, štedi vreme čoveka, kao najdragoceniji resurs, ali i oslobađa ljudske resurse za rad na složenijim zadacima.

Tabaković je istakla da se očekuje da će bankarska industrija imati velike pozitivne efekte od digitalne transformacije devet do 15 odsto operativnog dobitka.

Ona je rekla da svet živi u vremenu brzih promena, da treba iskoristiti dobre strane tehnologije, ali da se ne dozvoli da one upraljvaju ljudima, već da budu u funkciji razvoja drušva - "jer čovek stvara tehnologije, a ne obratno i one moraju da služe ljudima".

"Za mene je uvek najveća prilika ulaganje u ljude i znanje. Države počivaju na ljudima i jedino pravo bogatstvo jesu ljudi i znanje koje oni poseduju", rekla je Tabaković.

Kako je rekla, tehnologije su ranije donosile uglavnom dobro, jer su zamenjivale težak rad, ali da danas uvođenje svake tehnologije i daje i oduzima.

"Daje pojedincu slobodu govora i mogućnost da bude viđen, da kaže sve, daje mu osećaj da izuzetno cenimo njegovo vreme, skraćuje vreme obavljanja poslova, ali priznajte, to što nam inovacije nude slobodu, one nam istovremeno i oduzimaju slobodu i privatnost. Ima li nešto vrednije od toga", istakla je Tabaković.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, rekla je da je inflacija na snažnoj opadajućoj putanji i da je u maju ušla u ciljani koridor od oko tri odsto, a da se očekuje da u narednoj godini bude što bliža vrednosti od tri odsto.

Član Upravnog odbora Saveta stranih investitora Zoran Petrović izjavio je da su banke kada je reč o digitalizaciji, nezaobilazni faktor i puno pažnje se posvećuje tome.

"U bankarskom sektoru se najviše investira u toj oblasti iz želje da se korisniku pruži najviše i da pomognu sebi da budu efikasniji", rekao je Petrović.

Govoreći o ekonomskom okruženju, istakao je da je Srbija ostvarila izuzetan rast od 4,7 odsto, dok se inflacija vraća u zacrtane granice Narodne banke Srbije i da se očekuje da do kraja godine dostigne tri odsto.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli istakao je da su spoljni šokovi i krize u prethodnih 10 godina i način na koji je srpski bankarski sistem regovao, svedočanstvo da je srpski bankarski sistem pokazao da igra važnu ulogu za održivi ekonomski razvoj i ubrzanje rasta.

On je ukazao da EBRD preko banaka u Srbiji radi sve što radi sa privatnim sektorom.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar