Svetski dan zdravlja: Očuvati psihu u vreme korone veoma važno

|   Info
Tokom tribine, pripadnicima treće dobi, govorilo se o simptomima mentalnih bolesti, ali i o načinima na koje mogu očuvati psihičko zdravlje, pogotovo sada u vreme pandemije
Foto: TV Kopernikus

 

Tribinom o očuvanju mentalnog zdravlja, danas u prostorijama Udruženja penzionera grada Jagodine, obeležen je Svetski dan zdravlja, sedmi april. Organizator događaja bio je jagodinski Crveni krst.

Problemi sa mentalnim zdravljem u velikoj meri prisutni su kod osoba koje pripadaju starijoj populaciji. Pandemija korona virusa znatno je poremetila svakodnevno funkcionisanje ljudi svih generacija, a naročito onih starijih koji u jednom trenutku nisu smeli da izlaze iz svojih domova, što je negativno uticalo na njihovo psihičko zdravlje. Sekretar Crvenog krsta u Jagodini Tatjana Ristić istakla je da je ova tribina vrlo značajna za sve pripadnike treće životne dobi:

-Govori se o socijalnoj distanci i manjem druženju, a to je za stariju populaciju i te kako značajno. Kontakti sa članovima porodice, sa prijateljima, primanje informacija i razmenjivanje iskustava od velikog su značaja za očuvanje mentalnog zdravlja. Nadam se da je ovaj skup bio značajan i da će posle njega preduprediti nešto što može da se desi, a na šta mogu da imaju uticaj –naglasila je Ristić.

Časlav Đorđević, predsednik Udruženja penzionera grada Jagodine, istakao je da njihova organizacija, na različite načine, odlično sarađuje sa Crvenim krstom tokom cele godine:

-Sad smo svi u brizi oko ove bolesti i baš ova tribina treba da posluži penzionerima. Ispoštovali smo sve mere bezbednosti što se posećenosti tiče, a svi predstavnici mesnih odbora su tu. Ovako ćemo celoj našoj populaciji moći da prenesemo kako treba da se ponašaju u datom trenutku –rekao je Đorđević.

Tribini su prisustvovali i volonteri jagodinskog Crvenog krsta koji su prisutnima delili promotivni materijal na kojima se nalaze sve  informacije o simptomima mentalnih bolesti i savetima kako očuvati dobro psihičko zdravlje, pogotovo sada u vreme pandemije.

D.M.