Svetski dan civilne zaštite

|   Info
Svetski dan civilne zaštite, 1. mart, ima za cilj da ukaže na vitalni značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća, katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da oda priznanje za njihove napore, žrtve i podvige, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Kako se u saopšrtenju navodi, civilna zaštita predstavlja organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je, do sada, formirao 111 specijalizovanih jedinica civilne zaštite za zaštitu i spasavanje, dodaju iz MUP.

Po njihovim rečima, osnovnu obuku prošlo je 2.857 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinice civilne zaštite za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina i za zbrinjavanje ugroženih.

Iz MUP podsećaju da je Međunarodna organizacija za civilnu odbranu, koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar