Radoičić: Lično sam obavio logističke pripreme, a to nema nikakve veze sa ranijim političkim angažmanom

|   Info
Milan Radoičić potvrdio je da je na sever Kosova, u područje selo Banjska, 24. septembra došao zajedno sa sunarodnicima i da je lično obavio sve logističke pripreme, saopštio je danas njegov advokat Goran Petronijević koji dodaje da njegov branjenik o ovoj akciji nije obaveštavao nikoga iz vlasti Srbije, niti iz struktura vlasti na severu Kosova.
Foto: FoNet/AP

 

Izvor: FoNet

Radoičić je podneo neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste i spreman je da se odazove pozivu nadležnih organa Srbije, rekao je Petronijević koji je novinarima u beogradskom Medija centru pročitao pisanu izjavu Radoičića.

"Ja, Milan Radoičić, rođen 1978. godine u Peći, na Kosovu i Metohiji, zbog mnogbrojnih spekulacija ovim putem obaveštavam javnost da sam zajedno sa sunraodnicima dana 24. septembra došao na sever Kosova, u selo Banjska. Razlog vraćanja je bio da ohrabrimo srpski narod u pružanju otpora teroru Kurtijevog režima i zaštiti srpskog stanovništva", pročitao je Petronijević.

"Obaveštavam dežurne progonitelje srpskog naroda", naveo je Radoičić, "da sam obavio lično logističke pripreme, a to nema nikakve veze sa ranijim političkim angažmanom".

"O ovome nisam obavestio nikoga iz aktuelne vlasti u Srbiji, niti sam od njih dobio bilo kakvu pomoć, jer smo imali različite stavove o metodu otpora Kurtijevom teroru nad srpskim narodom", dodaje se u pisanoj izjavi Radoičića i navodi da su se više puta povlačili iz različitih razloga, a bez ostvarljivog rezultata u deeskalaciji i nadi da će Kfor i međunarodna zajednica preduzeti korake.

"Takvo naše smirivanje situacije, druga strana nije shvatila kao znak dobre volje i stvaranje uslova za pregovore, već slabost", pročitao je Petronijević reči Milana Radoičića.

Radoičić je naveo da se odlučio na takav čin jer su Kosovo i Metohija njegova zemlja, njegova kuća i nasilno se otima.

"Bili smo primorani da zaustavimo progon srpskog naroda i zaštitimo porodice, skrenemo pažnju prištinskom režimu da srpski narod više neće trpeti teror", dodao je on.

Radoičić navodi da je albanski policajac stradao slučajno, a potom "u žestokom okršaju dve strane" poginula su trojica Srba.

"Njihova plemenita žrtva nikada neće biti zaboravljena. Neka bude svima jasno da nismo nikakavi teroristi, već borci za slobodu srpskog naroda. Moj povratak na sever 24. septembra nije imao nikakve veze sa moji prethodnim angazamanom u okviru Srpske liste", dodao je Radoičić koji je javnost obavestio da podnosi neopzivu ostavku na funkciju potpredsednika Srpske liste.

Petronijević je preneo i da je njegov branjenik naglasio da je spreman uvek da se odazove pozivu nadležnih državnih organa, ali nije medijima želeo da kaže gde se Radoičić sada nalazi.

Možda znam gde je, možda ne znam, mene štiti advokatska tajna. Neću vam reći gde je, dostupan je državnim organima i odazvaće se. Nije nikakav inat, možda je pitanje njegove bezbednosti u atmosferi koja je stvorena, rekao je Petronijević i dodao da nije video snimak iz drona, koji pokazuje naoružane ljude u konaku manastira Banjska.

Kada je reč o zdravstvenom stanju Radoičića, Petronijević je naglasio da nije ranjen i povređen i nije bio na VMA.

Petronijević je naglasio da, kao advokat koji ga zastupa, smatra da državni organi nemaju razloga da Radoičiću postavljaju bilo kakva pitanja.

Kosovo i Metohija su sastavni deo Srbije u smislu odredaba Rezolucije 1244, a na severu Kosova borave naoružane specijalne jedinice kosovske policije, koja po Briselskom sporazum tamo mogu biti samo uz dozvolu Kfora i saglasnost gradonačelnika, predočio je on.

Ako je neko nelegalno naoružan na severu, dodao je Petronijević, to su bile jedinice Kurtijeve policije i još nekakve jedinice koje se mogu smatrati paravojnim.

Po meni lično, na strani Radoičića nema nikave odgovornosti u smislu ovog čina. Da li će to smatrati nadležni organi Srbije, ostaje da se vidi. Smatram da su došli na svoju zemlju, u svoju kuću da zaustave teror nad srpskim narodom, rekao je Petronijević.

Petronijević je rekao da nije dobar pristup samoorganizovanja i uzimanja pravde u svoje ruke, ali to je vrsta očajničkog poteza.

Takvi potezi u istoriji uslede nakon neaktivnosti svih onih koji su zaduženi, a ovo je upućeno Kforu i njihovoj neipsunjenoj ulozi da zaštite narod na severu. EU koja je garant primene Briselskih sporazuma nije preduzela nijednu meru da natera prištinsku vlast da poštuje sporazume, rekao je on.

Lično smatram, ponovio je Petronijević, da nema razloga da ga branim, a eventualna odbrana - o tom potom.

Dole je rovita situacija i dole ima mnogo "Milana Radoičića", zaključio je Petronijević.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar