Predstava "Ko je ubio Dženis Džoplin" na "Teatru na raskršću"

|   Život
Predstava “Ko je ubio Dženis Džoplin”, Srpskog Narodnog pozorišta i Omladinske prestonice Evrope Novi Sad OPENS, biće odigrana večeras u 19.30 u okviru glavnog programa festivala ,,Teatar na raskršću“.
Foto: televizija Kopernikus

 

Ovo je ujedno i poslednja predstava takmičarskog dela programa Festivala, nakon čega će biti odigrana predstava ,,Život se sa mnom mnogo poigrao“ 14. septembra i to u čast nagrađenih. Premijernom izvedbom predstave "Život se sa mnom mnogo poigrao", reditelja Dina Mustafića, otvoreno je osmo izdanje "Novog tvrđava teatra", a izvođenje na ovogodišnjem festivalu je prva repriza ove predstave, napominju iz niškog Narodnog pozorišta.

“Danas nam je teško da zamislimo vreme u kojem je ženama bilo zabranjeno da nose pantalone ili u kojem je bilo nedopustivo da se bave rokenrolom, ali Dženis Džoplin je odrastala upravo u jednom takvom vremenu. Nažalost, Dženis Džoplin danas ređe pamtimo po tome šta je sve uradila za žensku borbu i emancipaciju žena, a češće po načinu na koji je živela, pa na kraju i umrla, a koji mahom osuđujemo”, kaže Tijana Grumić, dramska spisateljica u autorka.

- Isto tako, sve ono što danas znamo o Dženis, a što nije njena duboko potresna i dirljiva muzika, jeste ono što čujemo od ljudi koji (misle da) su je poznavali kroz razne intervjue, knjige i filmove o njoj. Zbog toga je nastao ovaj komad – napisan je za pozorište, jer je pozorište jedini medij u kojem možemo da damo glas upravo samoj Dženis Džoplin da konačno ispriča svoju priču. Nije važno da li je ta priča istinita, zasnovana na činjenicama ili hronološki dosledna, važno je da je ta priča konačno njena. Nezamislivo je teško biti među prvima koje reše da nose pantalone, pevaju rokenrol ili odluče da se ne udaju i imaju decu jer „to tako treba“. Zato što je bilo njih takvih koje su u nečemu bile prve, nama danas je malo lakše da biramo i ne budemo uvek osuđivane zbog naših izbora, iako se, budimo iskreni, našoj borbi ni blizu ne nazire kraj, kaže Grumić.

Koncept i režija: Sonja Petrović
Dramaturg: Nikolina Đukanović
Scenografija: Željko Piškorić
Scenografiju ilustrovale: Nada Božić i Ana Mihajlov Čupić
Asistent scenografa: Nadica Danilovac
Likovno rešenje kostima: Senka Ranosavljević
Izbor kostima: Snežana Horvat
Scenski pokret: Mira Beba Dobrković

Dizajn svetla: Tihomir Boroja
Inspicijent: Snežana Radovanov
Sufler: Srđan Stojnović
Dizajn plakata: Nada Božić i Ana Mihajlov Čupić

Igraju:
Bojana Milanović
Sonja Isailović
Stefan Vukić
Dimitrije Aranđelović
Vukašin Ranđelović
Petar Banjac
Filip Grubač
Igor Sakač

Cena karte je 800 dinara. Procedura za ulazak na Festival podrazumeva prilog potvrde o vakcinaciji, u bilo kom obliku ili sertifikat o preležanom kovidu, ali ne stariji od 6 meseci ili negativan PCR, ne stariji od 72 sati ili bilo koji brzi antigenski ne stariji od 48 sati, napominju iz niškog Narodnog pozorišta.

Za sve posetioce Festivala, poliklinika ,,Human” će omogućiti antigensko testiranje u poliklinici po ceni od 700 dinara. Kupljena karta se pokazuje na uvid, a rezultati stižu u roku od pola sata.