Izvor: Novosti
Povrće je višestruko korisno, jer je, pre svega, bogato biljnim vlaknima koja omogućavaju dobro varenje i čišćenje creva. Utoljuje glad, pa predstavlja i savršen izbor za sve koji žele vitku liniju. Za ovu namenu treba ga samo obariti i preliti maslinovim uljem.
Prebogata je riznica antioksidanasa koji čuvaju imunitet. Poseduje važne vitamine C i E, B9, koji učestvuju u sintezi belančevina i gvožđa, kao i minerale selen i cink. Povrće je i izuzetan diuretik, jer je bogato vodom i kalijumom. Istovremeno, podstiče i izbacivanje toksina iz organizma.
Mirišljavi bataci
Potrebno je:
* 4 bataka
* 2 srednje tikvice
* 2 manja plava patlidžana
* 500 g šampinjona
* 2 glavice crvenog luka
* 4-5 šargarepa
* 3 paprike
* 2 paradajza
* 4-5 krompira
* so
* univerzalni začin
* biber
* malo maslinovog ulja
* kašičica origana
* bosiljak
* kari
* kurkuma
Tikvice i patlidžan operite i isecite na kockice, krompir i šargarepu oljuštite i takođe isecite na željenu veličinu, a crni luk na kolutove. Oprane pečurke secite na pola (ako su sitnije ostavite cele), a paradajz na krupnije komade. Ređajte u pleh obložen pek papirom, posolite i dodajte sve začine po ukusu, pa prelijte sa 2 kašike maslinovog ulja. U povrće poređajte batake i pecite 45 minuta na 200 stepeni. Povremeno promešajte povrće, a batake okrenite da bi se jednako ispekli. Vodu ne sipajte već ostavite da se povrće peče na sopstvenim sokovima. Služiti uz feta sir. Ovo je savršen ručak za toplo vreme i bez bataka.
CARSKA MEŠAVINA
Potrebno je:
* 450 g povrća po želji
* 2 kašike ulja
* 100 g seckanog crnog luka
* čen belog luka
* 2 jajeta
* 50 ml mleka
* 50 g narendanog sira po želji
Na zagrejanom ulju izdinstajte luk pa isključite ringlu. U topao luk dodajte krupnije isečeno povrće i izgnječen beli luk, začinite, promešajte i prebacite u vatrostalnu posudu. Prelijte povrće mešavinom umućenih jaja, sira i mleka, pa pecite pola sata u rerni na 200 stepeni.
PREDJELO OD PLAVOG PATLIDžANA
Potrebno je:
* 600 g plavog patlidžana
* 4 čena belog luka
* 4 kašike maslinovog ulja
* malo peršunovog lista
* malo soli
Patlidžane operite i isecite na kolutove. Izgrilujte ih na malo ulja, pa napravite preliv od sitno iseckanog belog luka, peršunovog lista, maslinovog ulja i soli. Grilovane patlidžane servirajte na tanjir, prelijte pripremljenim prelivom i služite kao predjelo.
ROLOVANO U SLANINICI
Potrebno je:
* 450 g šargarepe
* 450 g paškanata
* 450 g špargli
* 8 komada tanko isečene slanine
* so
* biber
Za sos:
* kašika jabukovog sirćeta
* 1/4 kašičice mlevenog kima
* 1/4 kašičice mlevenog đumbira
* 1/4 kašičice soli
Povrće operite, očistite i isecite na štapiće, pa podelite na osam istovetnih delova. Na režnjeve slanine stavljajte povrće, urolajte i ređajte u tepsiju obloženu pek papirom. Pre pečenja po povrću pospite malo soli i bibera. Pecite u rerni 20 minuta na 200 stepeni. Dok se povrće peče, pripremite sos tako što ćete u u maloj činiji pomešati sve navedene sastojke. Pet minuta pre kraja pečenja, stavite sos preko povrća, pa ponovo vratite u rernu.
Vesti iz Rubrike
Komentari (0)
Ne postoji komentar!