Petković: Bez ZSO nema mogućnosti normalizacije odnosa Beograda i Prištine

|   Info
Način na koji su ambasadori Kvinte razgovarali sa Srpskom listom i prenosili svoje poruke srpskom narodu na Kosovu govori pod koliko teškim okolnostima putujemo u Brisel, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srpske liste i gradonačelnicima sa severa Kosova.
Foto: FoNet/Milica Vučković

 

Izvor: FoNet

Petković je ocenio da, ako je situacija na Kosovu pre izbijanja rata u Ukrajini bila izuzetno teška, da je danas "deset puta teža" i da kosovski premijer Ajbin Kurti to koristi da napadne predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Beograd i da kaže kako Rusija preko Beograda vrši svoj uticaj na Zapadnom Balkanu.

"Jedini koji ide u pravcu militantnih poteza i otvorenog nasilja je Kurti", rekao je Petković i dodao da o tome svedoče poslednji događaji na Kosovu i jednostrani potezi Prištine.

"Ne znam kako ambasadori Kvinte, koji svakoga dana ulažu ogromnu energiju kako bi ubedili srpski narod kako treba da žive  u lažnoj državi Kosovo, ne ulože samo delić energije da zatraže od Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO)", rekao je Petković.

Naglasio je da će formiranje ZSO biti na dnevnom redu u Briselu i da će srpska delegacija snažno insistirati na tome.

"Bez ZSO nema mogućnosti normalizacije odnosa Beograda i Prištine, i to svi moraju da shvate", poručio je Petković.