Održana liturgija povodom slave grada Beograda

|   Info
Patrijarh srpski Porfirije služio je danas u Vaznesenjskoj crkvi svetu arhijersku liturgiju povodom Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana, slave grada Beograda.
Foto: FoNet/Božana Pavlica

 

Izvor: FoNet, Beoinfo

Domaćin slave, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je pre početka liturgije sve Beograđane i Beograđanke da učestvuju u litiji povodom gradske slave, koja će ulicama Beograda biti organizovana od 19 časova.

Koristim ovu priliku da Beogradu i svim njegovim stanovnicima čestitam slavu. Danas je lep dan i posle više od godinu dana borbe sa virusom korona imamo takve statističke pokazatelje koji nam govore da možemo da se okupljamo, rekao je Radojičić, prenosi Beoinfo.

U 19 časova ispred Vaznesenjske crkve krenuće litija koju će predvoditi patrijarh srpski Porfirije, i uz mošti Svete Petke, despota Stefana Lazarevića i izvornog barjaka Grada Beograda doći do Hrama Svetog Save.

On je istakao i da se tokom litije treba pridržavati mera protiv korona virusa i da idu u takozvanim blokovima i ne budu suviše blizu jedni drugima u koloni.

Radojičić je istakao i da je Spasovdan divan pravoslavni praznik i podsetio da na barjaku piše „Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže” i to je poruka današnjeg okupljanja i slavlja.

Otkada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, navodi se u saopštenju.

Foto: FoNet/Božana Pavlica