Međunarodna komisija: U Srebrenici se nije dogodio genocid

|   Info
Nezavisna međunarodna komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, koju predvodi izraelski istoričar Gideon Graf, objavila je danas svoj izveštaj u kojem se navodi da se "u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte", objavio je Sputnjik.
Foto: United States Army Center of Military History. Vikipedija - javno vlasništvo

 

Izvor: FoNet, Sputnjik

Izveštaj, na 1.036 strana, kao i zaključci, objavljeni su na srpskom i engleskom jeziku na sajtu komisije, dodaje portal.

"Posle temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte", navodi se.

"Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona u uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti", stoji, između ostalog, u zaključcima Komisije.

Članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, osim Grajfa, su profesor Valter Manušek iz Austrije, advokat Markus Kolbah, Adarnele Šinaba iz Nigerije, koja je stručnjak za istraživanje zločina, profesor Marija Đurić, koja se smatra najboljom u svetu na polju forenzičkih istraživanja — jedini srpski predstavnik.

U komisiji su i profesor Rodžer Bajard, stručnjak za forenzička istraživanja, profesor Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenč i pokojni Đuzepe Zaharija, koji je stručnjak za medije i svetski poznat novinar, dodaje Sputnjik.