Mančang: Kosovo je Srbija, uskoro velika investicija

|   Info
Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang je izjavio da je Kosovo za Peking Srbija i da će tako ostati, najavio je da će njegova zemlja učestvovati na tenderu za RTB Bor, u skladu sa zakonima Srbije, kao i nova ulaganja u fabriku automobilskih delova.

Izvor: Tanjug

Mančang je u intervjuu za Kurir rekao da će predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Điping imati sastanak u Kini, na skupu koji je javnosti poznat kao "Letnji Davos".

"Predsednik Srbije dolazi na lični poziv predsednika Kine. Predsednik Vučić je bio u Kini dok je obavljao funkciju premijera, kao i tada i sada je dobrodošao, što je predsednik Điping napisao u pismu Vučiću. Predsednik Srbije će imati niz važnih bilateralnih razgovora. Siguran sam da će to biti uspešna poseta, kao što je bilo uvek dosad", rekao je kineski diplomata.

Odnose naših dveju zemalja, Mančang opisuje kao "zlatno doba" Pekinga i Beograda.

Dosad, kaže, nije bilo tako.

Opisujući kako je do toga došlo, Mančang kaže da između Pekinga i Beograda postoji tradicionalna, stabilna prijateljska saradnja.

"Kroz istoriju Kina nikada nije bila na strani koja je protiv Srbije, njenih interesa, i naroda. Bili smo uz Srbiju u najtežim vremenima, kada su bile sankcije, bombardovanje...", naveo je.

Što se tiče srpskog naroda, kineski diplomata kaže da je situacija ista, odnosno da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

"Nikada nikome nije dozvoljavala da se na tlu Srbije učini nesto protiv kineskih interesa. Nikad! Nikom! Dva naroda se vole, a dve vlade vode prijateljsku politiku", rekao je Mančang.

Najavljujući veliku kinesku investiciju u Srbiji, o kojoj je govorio i predsednik Vučić, ali nije otkrivao detalje, Mančang kaže da je skoro 80 odsto priprema za taj projekat urađeno.

"U početku je, kaže, ta investicija trebalo da bude 400 miliona dolara, a sada je verovatno to duplo više. U toku su razgovori, uskoro će srpska delegacija ići u Kinu na razgovore...", rekao je Mančang, rekavši, ne želeći da otkriva detalje.

Rekao je samo da je reč o proizvodnji automobilskih delova.

Upitan šta se dešava sa RTB Borom, Mančang kaže da kineska kompanija ima interesa za saradnju sa tim kombinatom, kao što, kako je rekao, ima interes za saradnjom i u drugom oblastima, poput infrastrukture.

"Što se Bora tiče, mi poštujemo zakon Srbije, na osnovu toga kineska kompanija će ravnopravno učestvovati na tenderu kada on bude objavljen", rekao je ambasador Kine.

Govoreći o Kosovu, Mančang je ponovio da je kineski stav svima poznat.

"Kina kao stalni član Saveta bezbednosti ne priznaje Kosovo. To znači da mi smatramo da je to Srbija. Pitanje Kosova treba rešavati na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti i u skladu sa važnim međunarodnim dokumenta. Podržavamo razgovore Beograda i Prištine, kako bi se taj problem rešio", rekao je Mančang.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar