Javni poziv za dodelu pomoći izbeglicama

|   Info
Obaveštenje o javnom pozivu za izbor korisnika za dodelu pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica pri kupovini 23 seoske kuće i dodelu paketa pomoći u vidu nabavke građevinskog materijala i kućnih aparata ili nameštaja
Foto: televizija Kopernikus

 

Grad Niš obaveštava izbeglice i bivše izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991. godine do 1995. godine, stekle status izbeglice u Republici Srbiji, bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe, i to: izbeglice koje žive u kolektivnim centrima ili nekom drugom vidu kolektivnog smeštaja, formalnog ili neformalnog i ugrožene izbeglice u privatnom smeštaju i bivše nosioce stanarskog prava, a koje su bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Republici Srbiji, a sve prema utvrđenim kriterijumima ugroženosti, da će javni poziv za dodelu pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica pri kupovini 23 seoske kuće sa okućnicom i dedelu paketa pomoći, u okviru Regionalnog stambenog programa, Stambeni program u Republici Srbiji, Potprojekat 5 – seoske kuće, biti objavljen dana 28. januara 2019. godine na oglasnim tablama grada Niša i mesnih zajednica grada i na internet prezentaciji grada Niša i Komesarijata za izbeglice i migracije www.kirs.gov.rs.

Pomoć je bespovratna i odobrava se za rešavanje stambenih potreba izbeglica koje imaju prijavljeno boravište (prebivalište) na teritoriji grada Niša kroz kupovinu seoske kuće sa okućnicom u maskimalnom iznosu do 9.500 evra u dinarskoj protivvrednosti i dodelu paketa pomoći (građevinski materijal i oprema u cilju poboljšanja uslova života) u maksimalnom iznosu do 1.500 evra u dinarskoj protivvrednosti, po porodičnom domaćinstvu. Izabrani korisnik pomoći može dodatno da učestvuje sopstvenim sredstvima u realizaciji pomoći za rešavanje stambenih potreba u iznosu do 50% od iznosa namenjenog za kupovinu seoske kuće sa okućnicom (u maksimalnom iznosu do 4.750 evra, u dinarskoj protivvrednosti). Pomoć se dodeljuje za kupovinu seoske kuće sa okućnicom koja se nalazi na teritoriji Republike Srbije. Predmetna seoska kuća sa okućnicom mora biti upisana u katastru nepokretnosti, bez tereta na objektu i zemljištu i mora ispunjavati osnovne uslove za život i stanovanje.

Javni poziv traje od 28.01. 2019. godine do13.03.2019. godine. Sve informacije u vezi pomenutog javnog poziva zainteresovana lica mogu dobiti putem telefona: 018/526-157 ili kod poverenika za izbeglice, adresa Obrenovićeva bb, T.C Kalča, lamela b,1. sprat, kancelarija br.39.