Isti broj otpuštenih i primljenih u kovid bolnici na Karaburmi

|   Info
Komandant kovid bolnice Karaburma Ivo Udovičić izjavio je danas da je ta bolnica puna i da se isti broj pacijenata otpusti i primi tokom jednog dana.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

"To je uglavnom starija populacija. Svaki drugi pacijent je stariji od 70 godina. Većina pacijenata je na kiseoniku, ali je manji pritisak na jedinicu intenzivne nege", naveo je Udovičić.

Dodao je da je posle Nove godine bio veliki pritisak na kovid ambulante i trijažne centre, ali da sada, nakon druge nedelje, počinje da raste pritisak na kovid bolnice.

"Raste broj i u Batajnici, a ove manje bolnice, kao što je naša, već su pune. Ne znamo šta će biti u narednom periodu. Ulazimo u kritičnu fazu ovog talasa", kazao je Udovičić.

Istakao je da prosek godina pacijenata koji su smešteni u bolnici na Karaburmi pokazuje da je počela faza tokom koje se zaražavaju stariji.

Udovičić je napomenuo da omikron soj ima nekih dobrih karakteristika, ali da je loše to što smo među najstarijim nacijama u Evropi, kao i da je stepen kolektivnog imuniteta u Srbiji mali u odnosu na Evropu.

On je podsetio da je u Srbiji i dalje prisutan i delta soj, a da procenat i dalje nije poznat, naglasivši da je broj zaraženih apsolutno veći.

Prema njegovim rečima, od 1. januara do današnjeg dana registrovano je 200.000 novozaraženih, ali je taj broj sigurno mnogo veći, jer je ogroman broj onih koji su asimptomatski, sa blagim simptomima i onih koji se leče privatno.

Ono što je dobro je da je od 1. januara do danas samo za 400 porastao broj hospitalizovanih, rekao je Udovičić  i dodao je da je "pitanje za milion dolara" da li je omikron početak kraja ili zahuktavanje za neku novu fazu pandemije.

"Mi koji smo optimisti, mi se nadamo. Definitivno je da će omirkon soj sigurno imunizovati veliku većinu građana. Ono što mi nismo uradili proteklih godinu dana sa vakcinama, to će uraditi sada omikron soj", kazao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, ne zna se šta će biti u budućem periodu, ali ono što je sigurno i što sva svetska istraživanja govore i što je nedvosmisleno iskustvo iz kovid bolnice Karaburma je da će vakcinisani mnogo bolje proći, imaće blažu kliničku sliku i nadati se je da neće završavati na intenzivnoj nezi.

Govoreći o osoblju bolnice na Karaburmi, Udovičić je naveo da ih je omikron soj "zapljusnuo" posle Nove godine i da su svi zaposleni vakcinisani, zbog čega su imali blaže simptome.