Gradska izborna komisija ponovo odbila žalbe opozicije u Nišu

|   Info
Iz koalicije "Biramo Niš" naveli su u primedbi da je izveštaj o ukupnim rezultatima nejasan i kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK, kao i da ne postoji nikakav formalni ugovor sa firmom Big data technology, koja je radila obradu podataka sa sistemskim greškama. Iz GIK odgovaraju da je prigovor neosnovan i da sporni izveštaj sadrži sve zakonske elemente. Prigovor je prošle nedelje podnela i Grupa građana "Dr Dragan Milić", a on se odnosi na zapisnik na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana, za koji je i Viši sud u Nišu konstatovao da postoji u dva različita primerka - u jednom je navedeni broj glasačkih listića u kutiji 841, a u drugom 854 i u jednom je istaknut broj glasova za Rusku stranku pet, a u drugom šest. I prigovor Milićeve grupe građana GIK ocenjuje kao neosnovan.
Foto: televizija Kopernikus

Izvor: FoNet 

Gradska izborna komisija (GIK) u Nišu odbila je i nove prigovore niške opozicije, koji se odnose na ukupni izveštaj o rezultatima lokalnih izbora, prenose danas Južne vesti.

Đorđe Stanković iz koalicije "Biramo Niš" kaže da GIK prigovore sada već odbija "po automatizmu" i da će se opozicija opet žaliti Višem sudu u Nišu. Stanković objašnjava da nove žalbe opozicije sudu odlažu proglašenje konačnih rezultata izbora, a samim tim i konstituisanje Skupštine Niša.

Oni su nam sada već po automatizmu odbili žalbe. Znamo ko to donosi i na koji način. Mi ćemo opet pisati Sudu, a oni će opet imati 72 sata, pa će to dostaviti GIK. Idemo u nastavak tog procesa. Suštinski, konačni rezultati nisu proglašeni čim se mi žalimo i idemo dalje s tim procesom. Nastavljamo našu borbu, rekao je Stanković.

Iz koalicije "Biramo Niš" naveli su u primedbi da je izveštaj o ukupnim rezultatima nejasan i kontradiktoran sa ranijim odlukama GIK, kao i da ne postoji nikakav formalni ugovor sa firmom Big data technology, koja je radila obradu podataka sa sistemskim greškama.

Iz GIK odgovaraju da je prigovor neosnovan i da sporni izveštaj sadrži sve zakonske elemente. Tvrdnje opozicije ocenjuju kao "netačne i paušalne". Ističu da podaci iz odluke o preliminarnim rezultatima i podaci iz ukupnog izveštaja "nisu povezani" i da ne moraju da se podudaraju. Ukupan izveštaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Niša je utvrđen na osnovu činjeničnog stanja, odnosno pravosnažnih i konačnih utvrđenih rezultata glasanja na svim biračkim mestima, koji više ne mogu pravno da se napadaju i osporavaju i kao takvi su konačni, piše u odluci GIK.

Navode i da se ukupan izveštaj ne može osporavati zbog pitanja u vezi sa programom za obradu podataka, "jer to nije propisano odredbama Zakona o lokalnim izborima", ali ne odgovaraju na to da li sa firmom Big data technology imaju formalni ugovor.

Prigovor je prošle nedelje podnela i Grupa građana "Dr Dragan Milić", a on se odnosi na zapisnik na biračkom mestu broj 10 u opštini Medijana, za koji je i Viši sud u Nišu konstatovao da postoji u dva različita primerka - u jednom je navedeni broj glasačkih listića u kutiji 841, a u drugom 854 i u jednom je istaknut broj glasova za Rusku stranku pet, a u drugom šest.

I prigovor Milićeve grupe građana GIK ocenjuje kao neosnovan. Opet ističu da ukupan izveštaj ima sve zakonske elemente. Navodi izneti u prigovoru su proizvoljni, zasnovani na ličnim stavovima podnosioca i njegovom ličnom tumačenju prava, suprotni predmetu prigovora, piše u obrazloženju. Iz Gradske izborne komisije poručuju i da prigovori i navodi u njima "nisu od uticaja za pravilnost i zakonitost pobijanog izveštaja".

I GIK i Viši sud su do sada odbacili sve žalbe opozicije, a predsednica niške Gradske izborne komisije Danijela Milićević saopštila je rezultate u ukupnom izveštaju prošlog ponedeljka. 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar