Finale takmičenje za frankofonu pesmu 26. marta u Nišu

|   Život
Svi mladi od 13 do 28 godina, koji vole da pevaju i govore francuski jezik mogu se do 31. januara prijaviti za učestvovanje na Takmičenju za frankofonu pesmu 2022.
Foto: Studentski kulturni centar Niš - promo

 

Polufinala će se održati u Beogradu, Kladovu, Novom Sadu i Nišu 5. marta, a finale je zakazano za 26. mart u Nišu.

Takmičenje za frankofonu pesmu ove godine slavi punoletstvo, a 18. izdanje će se na veliku radost organizatora - Francuskog instituta i Studentskog kulturnog centra Niš, posle prošlogodišnje pauze zbog pandemije, održati uživo ukoliko epidemiološki uslovi to dozvole.

“Pravila su ljubiteljima frankofonije dobro poznata - takmičari se dele u kategorije Juniora (od 13 do 17 godina) i Seniora (od 18 do 28 godina). Frankofona pesma je otvoreno isključivo za pevače amatere, pod uslovom da su učili ili uče francuski jezik i da nemaju državljanstvo nijedne od frankofonih zemalja”, poručuju organizatori.

Pesmu koju će učesnik izabrati i izvesti mora biti pesma na francuskom jeziku. Veća pažnja biće posvećena pesmama koje su frankofone poreklom, u odnosu na aktuelne pesme na engleskom koje se prevode na francuski jezik. Kandidati nastupaju sa istom pesmom tokom polufinalne selekcije, kao i tokom finala, najavljeno je iz Studentskog kulturnog centra Niš.

Organizatori najavljuju da najbolje očekuju i vredne nagrade: prva nagrada za juniore je AirPods, a za kategoriju seniora tablet IPad 8.

Sve dodatne informacije kandidati mogu pronaći na linku, a formu za prijavu svi zainteresovani mogu popuniti do 31. januara.

Organizatori podsećaju da su u Srbiji stotine pevača-amatera od 2004. godine okušavali svoju sreću na takmičenju za frankofonu pesmu i da je više od 1000 mladih koji uče francuski jezik do sada je nastupilo pred publikom i žirijem sačinjenim od profesionalaca iz sveta muzike i francuskog jezika.