"Evropska noć istraživača" 30. septembra i 1. oktobra

|   Život
Naučnici i istraživači iz najrazličitijih oblasti biće na istom zadatku, da popularizuju nauku i učine je zanimljivom svakom posetiocu.
Foto: Pixabay

 

Ove godine trinaesta “Evropska noć istraživača”, pod sloganom “Ulice pod svetlom nauke” biće održana 30. septembra i 1. oktobra, od 16 do 22 časa u sledećim gradovima: Beograd, Niš, Kragujevac, Inđija, Pirot, Pančevo, Čačak, Gornji Milanovac, Kruševac, Trstenik, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Leskovac, Ranovac, Kikinda, Šabac, Petrovac na Mlavi, Negotin, Zaječar, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Svilajnac, Despotovac i Rekovac.

Na sajtu www.nocistrazivaca.rs biće dostupan celokupan program ovogodišnje manifestacije.

O neraskidivim vezama nauke i umetnosti, posetioci u Nišu će moći da saznaju na tri lokacije: Delta Planet, Narodni muzej i Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla", saopšteno je iz niškog EU info kutka.

Ideja Projekta je podizanje svesti o značaju nauke i umetnosti u rešavanju konkretnih problema. Takođe, putem mobilnosti naučnika i naučne ideje kroz Evropu, kao nezaobilaznih ciljeva HORIZON EUROPE programa, Projekat će promovisati inkluzivnu kulturu koja doprinosi naučnim i istraživačkim vrednostima.

Narodni muzej je već nekoliko godina aktivni učesnik manifestacije Evropska noć istraživača. I ove, kao i prethodnih godina, u prostoru Književno memorijalne postavke Stevan Sremac/Branko Miljković (Aleksandra Nenadovića 2) biće održane tri radionice za decu nižeg školskog uzrasta. Tema ovogodišnjih radionica biće Sremčev komad “Zona Zamfirova”.

“Nakon što deca čuju informacije o Sremčevom životu u Nišu i o tome kako je nastao komad ‘Zona Zamfirova’, pozabavićemo se crtanjem kostima iz vremena koje je Sremac opisao u svom delu”, najavili su organizatori.

“Nauka i umetnost u srcu biblioteke”, naslov je izložbe kojom će se Univerzitetska biblioteka “Nikola Tesla” u Nišu predstaviti na  manifestaciji  Noć Istraživača 2022. godine.

“Izložbom plakata, fotografija i knjiga nastojimo da dokažemo da su nauka i umetnost povezane i da su u srcu biblioteke našle svoje mesto. Želja nam je da podstaknemo interesovanje publike za pisanu reč o naučnim i umetničkim dostignućima koja vode rasvetljavanju istorijskih činjenica, a imaju i važnu ulogu u obrazovanju i kulturi. Zatim, cilj nam je da govorimo o životima i delima svetskih i srpskih velikana nauke i umetnosti, o izuzetnim ljudima koji nauku i umetnost nisu razdvajali. Takođe, želimo da spomenemo umetnike kojima je nauka bila muza i naučnike koji su na kreativan način prezentovali rezultate svojih istraživanja. Na kraju, zadatak nam je da podsetimo na naučna i tehnička dostignuća koja iznova menjaju umetnikov pogled na svet, kao i na organizacije kojima je u fokusu podizanje svesti o značaju nauke i umetnosti zarad poboljšanja kvaliteta naših života”.

Organizatori poručuju da ove godine tokom nedelje istraživača istražuju graničenja, spajanja, prožimanja i sažimanja nauke i umetnosti, predstavlјajući naučna dostignuća kroz umetnost, ukazujući na to da su nauka i umetnost nezaobilazni deo svakodnevice. "Boja je trag energije u kretanju"( Međusobna zavisnost nauke i umetnosti); "Ars longa vita brevis"- Putovanje na daskama koje život znače;  Monodrama "Pupin – Istorija velikana"; su aktivnosti koje očekuju posetioce Naučnog kluba tokom nedelje istraživača  od 26-29 septembra 2022. god.

“U samoj noći 30.09. otvaramo vrata Umetničke školu u Nišu, gde vas čekaju radionice: ‘Operacija slike na platnu’; ‘Otisak zvuka’ i ‘Umetnost u recikliranju’. Kroz njih istražujemo i preplete tehnologije, umetnosti, nauke i društva, s naglaskom na njihovu simbiozu i složenost međusobnih odnosa”, poručuju organizatori.