Deset izbegličkih porodica uselilo se u nove stanove u Brusu

|   Info
Šef diplomatije Ivica Dačić uručio je u Brusu ključeve stanova za deset izbegličkih porodica.

 

Izvor: RTS

Dačić je kao predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica rekao da mu je velika čast što može da uruči ključeve za deset porodica koje će svoj krov nad glavom imati u Brusu, saopštio je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ratni vihor sa prostora bivše Jugoslavije odneo je mnogo života i doneo mnogo nedaća svima vama koji ste spas potražili u Republici Srbiji. Na sreću svih nas, od danas možete sa sigurnošću reći da imate novi dom", naveo je Dačić.

Kako je istakao, Regionalnii stambeni program, bez obzira na nacionalnu pripadnost, krajnje ravnopravno pomaže svima koji su ostali bez svojih domova gde god da se nalaze, na prostoru bivše Jugoslavije.

Naglasio je da je dosad dodeljeno skoro 4.000 stambenih rešenja, a predviđeno je da to pravo ostvari više od 7.000 porodica.

Vrednost stanova u Brusu iznosi 18,4 miliona evra. "Do sada smo zbrinuli porodice u Arilju, Vrnjačkoj Banji, Staroj Pazovi, Kladovu, Negotinu i Temerinu", dodao je Dačić.

Ukazao je da Regionalni stambeni program finansiran donatorskim sredstvima i najveći donator je Evropska unija.

Kako je dodao, Fondom Regionalnog stambenog programa upravlja Banka za razvoj Saveta Evrope.

Komeserijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija koja implementira program u Srbiji, dok proces izbora korisnika sprovode u saradnji sa lokalnim samoupravama uz nadzor UNHCR- a i OEBS-a.

Dačić se zahvalio predsedniku opštine Brus Saši Miloševiću, kao i ambasadoru OEBS-a Oriciju, predstavniku Delegacije EU Enriku Visentinu, direktoru Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Draganu Katuci, pomoćniku komesara za izbeglice i migracije Ivanu Gerginovu, kao i celom timu saradnika iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

"Proces pridruživanja Evropskoj uniji je trajno opredeljenje Vlade Srbije. Ovaj program koji sprovodimo sa Evropskom unijom lep je primer podrške i razumevanja i sjajne saradnje", zaključio je Dačić.