Dani ruske kulture u Nišu

|   Život
U Sredu, 23. novembara 2022, u 12 sati na Filozofskom Fakultetu u Nišu (Svečana sala 434), biće održano predavanje Radojke Tmušić Stepanov – SRBI I PUŠKIN.
Foto: Niški kulturni centar - promo

 

"Program ima za cilj kako da na umetnički način oživi sećanje i na umetničko stvaralaštvo ovog svetskog velikana književnosti, tako i da osvetli malo poznate istorijske činjenice koje se tiču susreta Puškina sa Srbima i uticaj Srba pojedinaca i srpske istorije i srpske narodne književnosti na Puškinovo stvaralaštvo", kaže predavač Radojka Tmušić Stepanov.

Programom će biti obuhvaćeno:
- Kazivanje opštepoznatih činjenica, ali i manje poznatih detalja iz života A.S. Puškina i Srba koji su direktno uticali na njegovu sudbinu. Poseban akcenat je dat na pojavu Puškinovih predaka u Rusiji i srpski “prst sudbine”, koji je učinio da se rod Puškina pojavi u Rusiji, zatim susrete velikog ruskog pesnika sa Srbima u Besarabiji i Odesi i rezonansu tih veza i susreta u njegovom stvaralaštvu, sa naročitim osvrtom na Puškinovo pesničko obraćanje Karađorđevoj kćeri i romantičnu vezu sa Srpkinjom Amalijom Riznić, poreklom iz porodice Nako iz Banata.
- Recitovanje stihova A. S. Puškina na srpskom i ruskom jeziku.
- Projekcija fotografija i video priloga.

Predavanje je zakazano za sredu, 23. novembar 2022, u 12 sati, na Filozofskom Fakultetu u Nišu (Svečana sala 434). Ulaz je slobodan.

Drugog dana, u četvrtak, 24. novembara 2022, u 18 sati, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” (Ruski kutak), biće održana promocija VII toma Edicije Rusija RUSKI OBAVEŠTAJCI.
Edicija Rusija obuhvata sledeće naslove:
Tom I - RUSKI CAREVI I IMPERATORI
Tom II - PRESTONICE RUSIJE
Tom III - ZLATNI PRSTEN RUSIJE
Tom IV - RUSKI MANASTIRI
Tom V - ZLATNI IKONOSTAS RUSKE KNJIŽEVNOSTI
Tom VI - RUSKA NAUKA I RUSKI KOSMOS
Tom VII - RUSKI OBAVEŠTAJCI
Tom VIII - RUSKO SLIKARSTVO
Tom IX - RUSKA MUZIKA
Tom X - RUSKA KINEMATOGRAFIJA
Tom XI - PRIRODA RUSIJE
Tom XII - RUSIJA – ZANIMLJIVOSTI
Tom XIII - SRPSKO-RUSKE VEZE KROZ VEKOVE
O knjizi će govoriti Radojka Tmušić Stepanov, profesor i publicista. Promocija je zakazana za četvrtak, 24. novembar 2022, u 18 sati, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” (Ruski kutak). Ulaz je slobodan.
DANI RUSKE KULTURE U NIŠU, realizuju se u okviru Tribinskog programa Niškog kulturnog centra.