Dačić: Postignut dogovor o sporazuma o unapređenju izbornih uslova

|   Info
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da je danas, na sastanku Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, postignut načelan dogovor o tekstu sporazuma o unapređenju izbornih uslova, kao i da bi sledeće nedelje članovi te grupe, u ime svojih partija, trebalo da potpišu dokument.
Foto: FoNet/Zoran Mrđa

 

Izvor: FoNet

Tekst se tiče nekoliko tačaka o kojima se razgovaralo sve ovo vreme - od dela koji se tiče izbornog zakonodavstva, izbornog procesa u smislu podnošenja lista, prikupljanja potpisa, kontrole biračkog spiska, kontrole dana glasanja, rezultata izbora, utvrđivanja tačnih rezultata, saopštavanja rezultata pa do pitanja medija i finasiranja kampanje, rekao je Dačić novinarima posle sastanka Radne grupe u Domu Narodne skupštine.

Danas je ovo bio završni sastanak, završili smo danas raspravu, ostaje da ekipa koju vodi Dejan Đurđević iz Vlade Srbije pretoči u papir dodatne predloge koje smo danas čuli ili ono što je prihvatio predsednik Vučić u odnosu na njegov dosadašnji predlog, rekao je Dačić.

Ocenivši da je vlast pokazala izuzetnu fleksibilnost i razumevanje, Dačić je rekao da je u Radnoj grupi postignuta puna saglasnost oko sadržine, suštine teksta, a ostaje da se tačno formuliše sve što je dogovoreno.

On je rekao da će sledeće nedelje članovi Radne grupe potpisati sporazum o unapređenju izbornih uslova koji će biti ponuđen na potpisivanje i svim drugim strankama koje to žele i koje su učestvovale na prvom plenarnom zasedanju.

Dačić je rekao da su se danas svi učesnici dijaloga izjasnili da će potpisati sporazum.

"Jedan od rezultata ovog dogovora je da će opozicija imati mesto ne samo u RIK, već izuzetno za ove izbore zbog toga što najveći deo opozicije nije u parlamentu, i jedno mesto u stalnom sastavu svih biračkih odbora u Srbiji", istakao je Dačić.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa

On je naveo da se razgovaralo i o broju potpisa potrebnih za određene vrste izbora i dodao da će biti napravljena posebna radna grupa koja će se baviti utvrđivanjem pravilnosti ili nepravilnosti u biračkom spisku.

"Kada je reč o medijima, javni servisi su se izjasnili o tome šta bi bio njihov predlog koje će emisije uvesti, kako će pratiti predizbornu kampanju i izveštavati o strankama u vreme do izbora. Biće poslato i pismo svim drugim medijima, bez obzira na vlasništvo, da imaju u vidu demokratske principe, a to znači zastupljnost svih političkih opcija u svojim političkim programima", rekao je Dačić.   

On je ocenio da su veoma dobro i kvalitetno uradili ovaj posao, kao i da su opozicione stranke koje su učestvovale na sastanku, izrazile zadovoljstvo ovim dokumentom.

Dačić je rekao da danas nisu odlučivali o datumu izbora, već je još jednom ponovljeno da će najverovatnije izbori biti 3. aprila 2022. godine i da bi "otprilike 15. februara trebalo da budu raspisani parlamentarni i gradski izbori".

On je podsetio da predsednik Skupštine Srbije raspisuje predsedničke izbore 90 dana pre isteka mandata predsednika Srbije i naveo da su to "prvi dani marta".

Sastanak Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca, kome je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trajao je oko dva sata.

Foto: FoNet/Zoran Mrđa