Brnabić: Srbija je lider u inovacijama

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je izgradnja Kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra Ložionica, u blizini Gazele u Beogradu, nov izazov i navela da bi do juna 2022. godine trebalo da počnu radovi.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

"Ovo će služiti da potvrdi da je Srbija lider u inovacijama u četvrtoj i petoj industrijskoj revoluciji u novim tehnologijama, da imamo znanje i talenat koji će nas dovesti na samo čelo Evrope u narednim godinama ako nastavimo ovako da radimo i u ove stvari da ulažemo", rekla je Ana Brnabić novinarima posle obilaska zgrade nekadašnje Ložionice.   

"Ovo je san koji sanjamo već godinama da ovaj prostor, koji je u potpunosti pod zaštitom države, vratimo građanima Beograda i svim ljudima koji žive u Srbiji, pre svega mladima, umetnicima, inovatorima, stvaraocima svake vrste, da ga oplemenimo zato što je ovo ogromno bogatstvo koje imamo, a koje smo, kao i toliko bogatstava koja imamo potpuno zapostavili i pustili da propada u centru Beograda", rekla je Brnabić.  

Ona je rekla da bi Ložionica trebalo da ostane onakva kakva je sada i da će arhitekte koje pobede na konkursu za idejno rešenje imati izazov da vide kako da ovo sve sačuvaju ovako, poprave, a udahnu ovom prostoru još neku novu energiju.

Brnabić je rekla da će 15. novembra biti završen konkurs i izabrano idejno rešenje, da bi do juna 2022. godine trebalo da počnu radovi i da Ložinica bude gotova krajem 2023. godine,  2024. godine i predata na korišćenje.

Viša savetnica predsedice Vlade Ana Ilić rekla je da će Ložionica od starog železničkog objekta biti pretvorena u multinamenski kreativno-inovativni centar kakav ne postoji u Srbiji, ni u regionu.

Ona je rekla da je konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje raspisan i da je otvoren do 29. oktobra, da je interesovanje ogromno i pozvala arhitekte da se prijave u što većem broju.

"Ovaj objekat obuhvata samu zgradu Ložionice, okretnicu koja se nalazi ispred nje, čuveni vodotoranj koji je blizu Gazele i celo ovo parče zemljišta na kome će biti i još jedna nova zgrada posvećena informacionim tehnolgijama i inovacijama. Ova zgrada je kruna našeg dosadašnjeg rada u oblasti kreativnih industija i potpuno je u skladu sa prioritetima predsednice Vlade Ane Brnabić i Vlade Srbije, a to su digitalizacija, obrazovanje i nauka i kreativna industrija", rekla je Ilić.  

Ona je rekla da je "kreativna industrija ozbiljan sektor u Srbiji koji "doprinosi sa 7,4 odsto BDP", zapošljava više od 120.000 mladih, visokoobrazovanih ljudi između 25 i 44 godine, a u poslednjih šest godina zabeležen je "rast ovog sektora za 60 odsto".

"Nadamo se da ćemo ovde okupiti najbolje ljude, najbolje kreativce inovatore da nastave zajednički da stvaraju", rekla je Ilić.   

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović rekao je da je Ložionica bila industrijsko čudo, sagrađena je 1925. godine, a počela je da radi 1926. godine.

"To je bilo tehnološko čudo druge industrijske revolucije. Bila je namenjena parkiranju lokomotiva i njihovoj popravci i mogla je u jednom trenutku da primi čak 31 lokomotivu. Izgrađena je od armirano-betonske konstrukcije koja je najstarija takva konstrukcija u Beogradu, a verujem i u Srbiji, i koja je zaštićena zakonom. Zbog toga će izgled ove Ložionice ostati takav kakav je i sad", rekao je Jovanović.  

Prema njegovim rečim, ispred nje će biti prelep trg na mestu gde su se okretale lokomotive.

On je rekao da će na ovoj lokaciji ukupno biti izgrađeno 14.000 kvadratnih metara i da će Ložionica postati epicentar kreativnih industrija, stvaralaštva, inovacija, digitalizacije.