Brnabić: Izvoz u IKT sektoru u julu bio 171 milion evra

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na proglašenju pobednika na konkursu StarTech da će izvoz u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija ove godine premašiti 1,7 milijardi evra, a da će suficit za Srbiju biti milijardu evra.
Foto: Služba za saradnju sa medijima Vlade Srbije

 

Izvor: FoNet

Na konkurs StarTech ukupne vrednosti miliona dolara prijavilo se 229 timova, a 29 je nagrađeno, među njima timovi koji rade na razvoju skenera koji se može koristiti za dijagnostiku u kolima hitne pomoći, mobilnoj aplikaciji za merenje temperature bebama, na razvoju probiotika za ublažavanje simptoma dijabetesa i nizu drugih inovativnih rešenja.

Brnabićeva je rekla da je izvoz u IKT sektoru u julu ove godine bio 171 milion evra, što je za 56 odsto više nego u julu prošle godine i tri puta više nego u julu 2016. godine, a da IKT sektor sada zapošljava 38.179 ljudi.

Konkurs je s milion dolara finansirala kompanija "Filip Moris", a premijerka Srbije je izrazila nadu da će i druge kompanije i pojedinci prepoznati značajk takvih investicija.

Generalni direktor kompanije "Filip Moris" Aleksandar Jakovljević rekao je da su danas na svečanosti prisutne "zvezde i zvezdice" koje će svoje ideje pretočiti u velike poslovne poduhvate.

"Kada se to desi, setite se da je Srbija puna mladih ljudi kojima je potrebna vaša pomoć", poručio je Jakovljević.