Brnabić: Izgradnja pruge predstavlja prekretnicu u razvoju Srbije

|   Info
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da izgradnja deonice Beograd - Novi Sad, kao deo pruge Beograd - Budimpešta za nju ne predstavlja samo izgradnju pruge, već i prekretnicu u razvoju Srbije.
Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

 

Izvor: FoNet

"Danas mi znamo da ćemo izgraditi deonicu od Novog Sada do Subotice i da ćemo relativno skoro putovati do Budimpešte", kazala je Brnabić u Novom Sadu povodom obeležavanja godišnjice puštanja u rad brze pruge Beograd - Novi Sad.

Ona je istakla da će se Srbija povezati brzom železnicom i sa Zagrebom, Ljubljanom, Skopljem i mnogim drugim gradovima sve do Italije.

"Najčešće sam čula komentar kada se voze brzom prugom da se ljudi osećaju kao da nisu u Srbiji, ali jesmo u Srbiji, u novoj Srbiji", poručila je premijerka.

Brnabić je podsetila da je 2022. godine Srbija ostvarila ukupan nivo robne razmene s Kinom od 2,6 milijardi dolara, dok je izvoz u Kinu dostigao istorijski maksimum od 1,16 milijardi dolara.

Plan je, kako kaže, da se završe pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini, za koji se nada da će biti potpisan do kraja godine.

Govoreći o pregovorima, koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodio u subotu na Ohridu sa predstavnicima Evropske unije i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Brnabić je rekla da "ništa ne bi bilo moguće da nemamo mir, i snove ne bismo mogli da ostvarujemo da nemamo stabilnost i da nemamo percepciju toga da će Srbija i ovaj deo Evrope biti stabilni u budućnosti".

"Zbog toga želim da se zahvalim predsedniku Aleksandru Vučiću za svu njegovu borbu za mir i stabilnost i jučerašnju borbu i napore", kazala je ona.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić rekao je da je pre godinu dana lokomotiva nezaustvljivo krenula, a da smo sada još nekoliko vagona do Budimpešte.

On je najavio da će deonica u Srbiji biti završena 2024, a u Mađarskoj 2025. godine.

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je brza pruga simbol dobre obostrane saradnje Srbije i Kine i inicijative "Pojas i put" i da će se Kina truditi da ubrza radove kako bi pospešila srpsku i kinesku ekonomiju i razvoj.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.