Brnabić: IT sektor će nam pomoći da mladi ostanu u Srbiji

|   Info
Sektor informacionih tehnologija (IT) pomoći će nam da mladi ostanu u Srbiji, a oni koji su otišli da se vrate i žive i rade ovde, ali i da privučemo strance da dođu i grade dodatnu vrednost svojim radom u IT sektoru, ocenila je danas premijerka Ana Brnabić.
Foto: FoNet/Slobodan Miljević

 

Izvor: FoNet

Ona je u Jugoslovenskoj kinoteci na otvaranju konferencije "Women in tech", u organizaciji kompanije Huavej i AFA zajednice, naglasila da je "danas u odnosu na 2016. godinu IT sektor najjača industrija u Srbiji", a "tek je na početku" i "tek je stvorena baza za dalji rast".

U julu tekuće godine, napomenula je Brnabić, izvoz informaciono-komunikacionih (IKT) usluga Srbije dostigao je 171 milion evra, što predstavlja povećanje od 56 odsto u odnosu na isti mesec 2020. godine, a 35 odsto u odnosu na jul 2019. godine.

"Suficit će ove godine dostići milijardu evra, dok će nam suficit IKT industrije u 2021. godini biti iznad bilo koje druge industrije", ocenila je premijerka.

Prema njenim rečima, prosečna zarada je 175.000 dinara i tri puta je veća nego neto prosečna zarada u Srbiji.

"Bitno je zainteresovati devojčice za IKT jer će nam to povećati rast", zaključila je Brnabić.

Kao dokaz napretka Srbije i Kine u pogledu ravnopravne zastupljenosti žena u informacionim tehnologijama ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ukazala je da trenutno Srbija ima prvu predsednicu Vlade, a Kina prvu ambasadorku u Srbiji.

Ona je napomenula da su najveća imena nauke koje ima Kina, a krunisana  su Nobelovom nagradom, upravo žene.

Čen Bo se zahvalila premijerki Ani Brnabić i kompaniji Huavej na uspešnoj saradnji, naglašavajući se nada da će se nastaviti unapređivanje i osnaživanje žena u IT sektoru.

Direktorka odnosa sa javnošću i komunikacija kompanije Huavej Tehnolodžiz Marian Geće (Mariann Gecse) napomenula je da Huavej veruje da žene mogu da promene budućnost i da kontinuirano podržava njihov razvoj unutar IT industrije.

Foto: FoNet/Slobodan Miljević