Besplatna pomoć za onkološke pacijente u Jagodini

|   Info
Terapija će se odvijati svakog četvrtka u 10 sati, u prostorijama Udruženja "Etno forma" u Jagodini. Terapija se sastoji od razgovora sa psihologom i psihoterapeutom i rada sa članicama udruženja, koji se sastoji od učenja osnova heklanja i tkanja
Foto: TV Kopernikus

 

U prostorijama Udruženja „Etno forma“ u Jagodini, u ulici Vuka Karadžića br. 2, svakog četvrtka, sa početkom u 10 sati, svi onkološki pacijenti, bubrežni bolesnici i pacijenti na dijalizi moći će da dobiju pomoć u vidu razgovora sa psihologom i psihoterapeutom, ali i u vidu  sprovođenja radne terapije.

Formiranje grupe je uveliko u toku, a psiholog i psihoterapeut Srbijanka Andrejić istakla je da pružanje pomoći pacijentima na ovaj način može biti od velikog značaja za sve njih.

-Pružamo sve što možemo da bi se brže oporavili i lakše podneli dijagnozu i bolest koju nažalost imaju u tom periodu. Naša ideja je da pozovemo sve građane koji žele, koji jesu pacijenti ili koji u porodici imaju onkološkog pacijenta jednom nedeljno, četvrtkom u 10 sati, da formiramo grupu za pomoć. Članovi koji su u samoj grupi moći će da dobiju i individualnu psihoterapijsku pomoć i podršku u terminu koji je predviđen samo za njih ili njihovu porodicu. Potrudićemo se da budemo od što veće koristi –istakla je Srbijanka Andrejić.

Sastavni deo aktivnosti pacijenata koji se budu okupili u ovoj grupi biće i radna terapija. Za nju će biti zadužene članice Udruženja građana „Etno forma“ koje će članovima grupe pomoći da ovladaju veštinama kao što su heklanje, tkanje i vez.

-Ja sam onkološki pacijent i znam kroz šta sam prošla. Da mi nije bilo psihoterapeuta, ja ne znam kako bi moja porodica i ja sve to savladali. Kod onkoloških pacijenata je vrlo bitno da imaju tu neku pomoć. U udruženju ima žena koje su prošle kroz te raznorazne terapije i operacije. Mi se dogovorili da napravimo jednu grupu. To naše druženje svodilo bi se i kroz neki mali rad. To pomaže čoveku da se relaksira malo. To nije fizički opterećujuće, već je prilagođeno svakom pojedincu, koliko ko može i želi. Radna terapija je vrlo značajna –rekla je Olga Nešović, predsednica Udruženja građana “Etno forma” u Jagodini.

Svi koji žele da budu u grupi, mogu se javiti putem telefona: 0600 240 373 i 064 26 97 442.

D.M.