75 gradova u Srbiji postaće deo svetske porodice pametnih gradova

|   Infotehno
Razvoj elektronske uprave mora da obuhvati sve nivoe, a do 2025. godine 75 gradova u Srbiji postaće deo svetske porodice pametnih gradova, rečeno je danas na otvaranju konferencije Mreže instituta i škola za javnu upravu u Centralnoj i Istočnoj Evropi (NISPAcee), u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu (NAPA) u Beogradu.
Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

 

Izvor: FoNet

Predsednik NISPAcee Kalin Hintea rekao je da su veliki izazovi pred svima koji se bave javnom upravom, da se svet brzo razvija i da je važno suočiti se s njima na pravi način.

Direktor NAPA Dejan Miletić istakao da će učesnici iz različitih zemalja moći da vide uspehe Srbije i  jer su napravljeni velik koraci u procesu digitalizacije.

"Razmišljamo i kako da unapredimo naš rad na Akademiji, da poboljšamo svaki aspekt života, da stignemo do evropskog nivoa”, naveo je Miletić.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je da je digitalizacija jedan od prioriteta aktuelne Vlade i da je važno da proces bude inkluzivan i transparentan jer je upanređenje javne uprave važno za postojanje stabilnih i demokratskih institucija.

„Ništa manje važan nije ni aspekt da su nove tehnologije značajne za brigu o životnoj sredini jer 17 miliona klikova menja 17 miliona papira”, ilustrovala je Miščević.

Istakla je važnost podrška Evropske unije, posebno finansijske, podsetivši da ona traje više od 20 godina, od početka procesa evrointegracija, a uključuje azvoj kapaciteta javne uprave, reforme institucija, kao i proces osnivanja novih tipova institucija.

„Za sve to tokom tog perioda dobili smo 200 miliona evra”, naglasila je Miščević i rekla da je važno raditi na unapređenju lokalnih samouprava i administracije na svim nivoima.

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Jasmina Benmansur je rekla da je digitalna transformacija uticala i na način rada ustanova, ali i na sve građane i njihov život.

Zato će se, kako je navela, značajno unaprediti život građana 75 gradova u Srbiji koji će do 2025. godine postati deo svetske porodice pametnih gradova.

"Rezultat procesa koji smo započeli pre 10 godina je javna uprava sa oblicima transparentne, inkluzivne i efikasne e-uprave, u čiju izgradnju se implementiraju principi održivog razvoja i zelene agende”, rekla je Benmansur.

Ona je ocenila kako je Srbija pokazala da je "s razlogom lider u regionu u razvoju e uprave", zahvaljujući i zaposlenima koji su te promene prihvatili.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar