"Za korak bliže zdravlju": U Jagodini obeležen Svetski dan pešačenja

|   Sport
Manifestaciju su i ove godine podržali jagodinski planinarski klubovi „Juhor“ i „Runolist“, a pešačilo se od „Akva parka“, preko staza Izletišta „Potok“
Foto: TV Kopernikus

 

Svetski dan pešačenja obeležen je u subotu 10. septembra širom sveta na različite načine. U Jagodini je, pod sloganom „Za korak bliže zdravlju“, u organizaciji planinarskih klubova „Juhor“ i „Runolist“, organizovana pešačka tura: od „Akva parka“ preko staza Izletišta „Potok“.

Akciji su se, tog dana, odazvali učesnici svih starosnih generacija.

-Kao i svake godine, prošetaćemo po Đurđevom brdu, poznatom izletištu Jagodinaca. Imamo oko 200 učesnika. Prošetaćemo šest kilometara za tri-četiri sata i nadam se da ova kiša neće da nas omete –rekla je Bojana Turnić, predsednica Planinarskog društva „Runolist“ pre početka pešačenja.

-Planinarenjem se bavimo kako bi bili korak bliže prirodi, kako bismo se opustili posle napornog radnog dana i pobegli od svakodnevnice. Uživamo u prirodi i družimo se –rekla je Snežana Velojević, načelnik akcije PSK „Juhor“.

Prisutne je, tokom okupljanja, pozdravio Zoran Gligorijević, sportski direktor Jagodinskog sportskog saveza. On je istakao da grad Jagodina maksimalno podržava rekreativne aktivnosti.

-Rekreativni sport velikog broja građana svih uzrasta i generacija zauzima jedno od najvažnijih mesta u strategiji razvoja sporta na teritoriji Republike Srbije. Samim tim, u tom pogledu, grad Jagodina pruža punu podršku rekreativnim aktivnostima naših građana. Danas je Dan pešačenja i grad Jagodina stoji iza toga. Takođe, podržavamo i sve one vrste rekreacija. Neko voli da se penje na planinske vrhove, podržavamo i to. Podržavamo i sve one koji vole da trče: kako u Jagodini, tako i kada trče u drugim gradovima. Tu su i biciklističke trke, fitnes, aerobik, joga, podržavamo i ples. Grad Jagodina je otišao korak dalje u tom pogledu, pa smo napravili više rekreativnih terena. Pomenuću najnoviji. To je trim kompleks na Ruskom groblju koji posećuju sve generacije ljudi: od najmlađih do najstarijih. To je pun pogodak, drugo plućno krilo grada, tako smo ga nazvali. Takođe, u svim mesnim zajednicama, napravili smo terene za male sportove, gde se građani bave malim fudbalom i košarkom. Pre svega, finansijski pomažemo organizovanje rekreativnih turnira u tim mesnim zajednicama. Najnovija akcija koju ovih dana sprovodimo jeste priprema za učešće jagodinskih ekipa na Seoskim olimpijskim igrama koje će biti održane za nekoliko dana u Vrnjačkoj Banji. Želja nam je da što veći broj stanovnika, pošto su Seoske olimpijske igre u pitanju, učestvuju na tim igrama, a grad Jagodina stoji iza toga: organizaciono i finansijski, kao i Jagodinski sportski savez i Savez za rekreativni sport grada Jagodine –rekao je Gligorijević.

Akciji pešačenja odazvali su se članovi Izviđačkog odreda „Boško Đuričić“, kao i volonteri jagodinskog Crvenog krsta.

D.M.