"U oktobru 14 lažnih prijava pokušaja otmice dece"

|   Info
U poslednjih petnaest dana bilo je oko 14 lažnih prijava pokušaja otmice dece, kaže direktor policije Vladimir Rebić.

 

Izvor: Tanjug

Rebić dodaje da su u 90 odsto slučajeva deca izmislila događaj da bi opravdala izostanak iz škole.

On je za TV Pink rekao da roditelji ne treba da zanemare priče dece da ih je neko pratio ili pokušao da ih namami u auto, ali da te informacije ne treba prvo deliti na društvenim mrežama, već odmah prijaviti poličiji.

Dodaje da praksa da se ovakvi događaji objavljuju na društvenim mrežama, dovodi do nesigurnosti građana i panike.

"Apelujem na roditelje i nastavnike, sve koji šire ovakve vesti na društvenim mrežama, da to prijave prvo policiji. Jer ako je to tačno, a objavi se na društvenim mrežama mi smo upozorili izvršioca krivičnog dela", naglasio je Rebić.

Pojašnjava da deca slušajući svakodnevno priče o otmicama često izmišljaju događaje. Poslednji događaj, kako je rekao, desio se u Novom Pazaru gde je dečak zakasnio na čas, jer se zaigrao na velikom odmoru, i kako bi opravdao izostanak prijavio je pokušaj otmice.

To što je od početka godine prijavljen nestanak 500 mališana, Rebić pojašnjava da tu nije reč o otmici dece već o odlasku deteta iz kuće ili iz ustanove koja ga štiti obično zbog nekog nezadovoljstva životom.

"Od svih tih slučajeva 90 odsto je rešeno. Imamo u Domu za nezbrinutu decu dete koje na svakih desetak dana odlazi i ustanova prijavljuje policiji nestanak", pojasnio je on.

 

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.