U Nišu obeležena godišnjica NATO bombardovanja

|   Info
Polaganjem venaca na spomen obeležja stradalima tokom bombardovanja 1999. godine u Nišu je obeležena dvadesetprva godišnjica od početka NATO agresije. Venac je položio gradonačelnik Darko Bulatović. Niš je tokom NATO bombardovanja bio na meti agresora 40 puta, gađan je sa više od 320 projektila. Od posledica napada ubijeno je 56 ljudi, a više od 200 je ranjeno. Polovina od tog broja bili su civili.
Foto: KCN


Te večeri pre tačno 21 godinu u 19.45 sati oglasila se prva sirena za vazdušnu opasnost koja je signalizirala početak NATO bombardovanja naše zemlje. U NATO agresiji koja je u Srbiji trajala 78 dana stradalo je 2.500, a ranjeno više od 12.500 hiljada ljudi. Nišlije kažu da su sećanja i dalje sveža i da nikad neće zaboraviti ove nemile događaje koje su proživeli.

Gradonačenik Niša Darko Bulatović istakao je da ovaj dan nikada ne sme da se zaboravi.

Niš je jedan od gradova koji je pretrpeo najveće gubitke tokom bobardovanja.
Jedan od najtežih napada dogodio se 7. maja kada je od kasetnih bombi koje su bačene na ovaj grad ubijeno je 15 civila, a više od 20 ranjeno. Tokom bombardovanja u Nišu je poginulo 56 ljudi. Bačeno je 36 kontejnera kasetnih bombi, 161 avionska bomba, sedam krstarećih raketa i osam grafitnih projektila. Srušeno je oko 120, a oštećeno 3.5 hiljada objekata. Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao.