Tribina o primirju u Prvom svetskom ratu

|   Info
Dan primirja u Prvom svetskom ratu 11. novembar u Srbiji se obeležava kao državni praznik. Ovaj značajan istorijski datum obeležava se kao spomen na sve nevino stradale od 1914 do 1918 godine. Tim povodom Savet za nauku i tehnologiju, Unija mladih, Unija žena i Savet za prosvetu Gradskog odbora SNS Niš, organizovali su tribinu “Veliki rat i veliki junaci – Milunka Savić i 1300 kaplara.”

Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji, koji se proslavlja od 2012 godine. Oko 22 miliona ljudskih života, od čega je više od milion iz Srbije, stradalo je u ratu, koji je trajao između 1914. i 1918. godine. Nezvanično su puške položene 11. novembra 1918, kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom. Tribina koja je održana u Gradskom odboru SNS-a, prema rečima Miška Živića, je pomen na junake iz Prvog svetskog rata, na koje ne smemo da zaboravimo.
Tribina je posvećena jedanaestom novembru, odnosno Danu primirja u Prvom svetskom ratu, na taj dan se rat i završio. On se završio ali mi ne trebamo da zaboravimo sve one ljude koji su i svojim životima ali i svojom hrabrošću i junaštvu obeležili ovaj veliki rat.
Cilj tribine je istorijsko osvešćivanje našeg naroda ali i svih pripadnika i građana države, o tome koji je historijski doprinos našeg naroda Evropi kakvu danas imamo, kaže istoričar Goran Milosavljević.
Primirje u Prvom svestskom ratu potpisano je u vagonu u Kompejnu u Francuskoj, i tu je simbolika bila da nemci potpišu primirje na francuskoj teritoriji. Adolf Hitler je zahtevao da francuzi potpišu kapitulaciju u tom istom vagonu, tako da je ta istorijska nit koja prati mesto potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu se nastavila i u sledećem ratu.
Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks. Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta. Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam dan praznika.