Promocije i tribine u sklopu Nišvila

|   Život
Mingusova autobiografija, rock biseri, knjige za bubnjare, WMAS i Striporama.
Foto: Nišville promo

 

U sklopu tradicionalnog programa promocija i tribina, u Nišville Press centru u Tvrđavi  u četvrtak, 11. avgusta, sa početkom u 17:30 biće predstavljene knjige - udžbenici za bubnjare Gorana Evetovića – pekusioniste i bubnjara koji je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i visokoj školi za savremenu muziku u Budimpešti, a koji se podjednako uspešno bavi i klasičnom muzikom i džezom i pop muzikom, najavljeno je iz Nišvilla.

U petak, 12. avgusta, na istom mestu, sa početkom u 18:00 održaće se promocija knjige rok novinara i poubliciste Josipa Dujmovića “1001 Rock Biser – lude, smešne i bizarne priče iz sveta i ex-Yu” od kojih, mnoge,  kako je rekao Petar Janjatović, ma koliko bizarno i blesavo delovale – predstavlaju neke od najvažnijih istorisjkih trenutaka i prekretnica u rokenrolu. Knjiga je izašla u izdanju “Multuimedia books”, a na promociji će govoriti novinar i umetnik Billy King, izdavač Srđan D. Stojanović i domaćin – novinar Dragan Aranđelović Ara. Knjiga sadrži i tridesetak originalnih karikatura u boji - svetskih i domaćih zvezda, radove renomiranih jugoslovenskih umetnika.

Istog dana, od 19:00 sati u Nišville press centru će biti održana tribina sa ovogodišnjim učesnicima “Nišville Striporame”.

U subotu, 13. avgusta, od 18:00 biće predstavljena najnovija izdanja, kao i neke od mnogih aktivnosti World Music Asocijacije Srbije, kao i časopis “Etnoumlje” koji ova asocija objavljuje već 15 godina.

U nedelju, 14. avgusta u 18 sati  biće predstavljena knjiga “Gore nego psetu” – prevod jedne od najznačajnih knjiga kada je reč o džez literaturi “Beneath the underdog” – romanesknoj autobigrafiji velikog Charles Mingusa. Autor prevoda je zagrebački publicista i novinar Saša Drach, a knjigu je objavio riječki “Ex Libris” u sklopu edicije “Jazz Beat”. Osim prevoda, ova knjiga sadrži i autorske tekstove i eseje prevodioca, zatim jazz publiciste Davora Hrvoja, urednice jazz programa na HRT-u Melanije Pović Vogrinec – koja će i govoriti na promociji – kao i faktičku hronologiju Mingusovog života, odabranu diskografiju i “Mingusovo nasleđe” – tekst o sastavima koji su nastavili zaveštanje velikog umetnika.

Foto: Nišville promo