Priznanje projektu "Vekovi Bača"

|   Info
Nagrada Evropske unije za kulturno nasleđe koju je dobio projekat "Vekovi Bača" za restauraciju srednjevekovne tvrđave u toj opštini predstavja zasluženo priznanje, izjavio je danas u Baču evropski komesar za kulturu Tibor Navračič.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Na svečanosti ispred tvrđave Bač, koja datira iz 14. veka, Navračič je istakao da je ona postala turistički i obrazovni centar opštine i da je naojučuvanija srednjevekovna tvrđava u Vojvodini.

Navračič je napomenuo da je 2018. posvećena evropskom kulturnom nasleđu i da predstavlja jedinstvenu priliku za unapređenje kulturne saradnje među narodima u Evropi.

Foto: FoNet

Investiranje u kulturu je od ključnog značaja za budućnost Evrope, ocenio je Navračič na svečanosti kojoj je prisustvovala i pomoćnica ministra kulture Srbije Asja Drača Montean, generalna sekretarka "Evropa nostra" Sneška Kvadlih Mihajlović i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Sneška Kvadlih Mihajlović je napomenula da je 30 projekata u Evropi dobilo ovogodišnju nagradu Evropske unije za kulturno nasleđe, a među njima su tri iz Srbije - tvrđava u Baču, paviljon kneza Miloša u Aranđelovcu i katalogizacija državne umetničke zbirke u Beogradu.

Ona je odala priznanje stručnjacima koji su radili na restauraciji i zaštiti srednjeovekovne tvrđave u Baču.

Asja Drača Montean je istakla da se u Srbiji sprovodi 200 aktivnosti u okviru programa Evropske godine kulture, dok je predsednik opštine Bač Borislav Antonić rekao da opština na svoje kulturno nasleđe gleda kao na potencijal za razvoj.

Na svečanosti su Tibor Navračič i generalna sekretarka "Evropa nostra" zajedno otkrili bronzanu ploču postavljenu na tvrđavi u Baču, na kojoj je naznačeno da je taj lokalitet dobio Evropsku ngradu za kulturno nasleđe.

Na početku svečanosti otpevane su himne Srbije i Oda radosti kao himna EU.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar