Preventivni pregledi u niškom Domu zdravlja

|   Info
Niški Dom zdravlja i ovog vikenda organizuje besplatne preventivne preglede. U ovoj ustanovi to je uobičajena praksa ne samo subotom i nedeljom već i svakog radnog dana.
Foto: televizija Kopernikus

 

Lekari kažu da odziv nije loš ali da kod nas još uvek veoma mali broj građana ima naviku da preventivno proverava svoje zdravlje.

U Srbiji se kod lekara uglavnom ide tek kad se pojavi problem i kad nas nešto zaboli. Preventivni pregledi još uvek su retkost. Nišlije imaju priliku da svoje zdravlje besplatno prokontrolišu svakog dana u Domu zdravlja. Uglavnom su informisani, ali nema mnogo onih koji su tu mogućnost i iskoristili.

Ovde se preventivni pregledi obavljaju već 10 godina I to ne samo u centralnoj zgradi Doma zdravlja, već i u svim selima, pa i na javnim mestima prilikom takozvanih bazara zdravlja. Lekari pokušavaju da se maksimalno približe građanima i omoguće im pregled uz  minimum napora.

Ipak, kada se broj preventivnih pregleda uporedi sa brojem stanovnika, dobija se zanemarljivo mali procent. Iako su preventiva i rano lečenje neuporedivo bolji i za pojedinca i za društvo.

Odlazak na preventivne prglede deo je zdravstvene kulture. Da bi se situacija popravila lekari kažu da se mora nastaviti sa pregledima, ali i pojačati informisanje i edukacija stanovništva.