Povećava se broj parova koji imaju problem s plodnošću

|   Život
U Srbiji su 2016. rođene 64.734 bebe - najmanje od kada se vodi evidencija. Postoje brojni razlozi koji na to utiču - od društvenih, ekonomskih, ali i medicinskih koji se ogleda u sterilitetu. Statiska pokazuje da svaki peti par ima problem sa plodnošću što izraženo u brojkama iznosi oko 400.000 parova. Neki od tih problema su rešivi, odnosno postoji šansa da bračni parovi dobiju dete kroz vantelesnu oplodnju.

Na probleme bračnih parova pokušava da ukaže udruženje “Šansa za roditeljstvo” koje se zalaže za podizanje starosne granice i povećanje broja pokušaja koje bi finansirala država.

Sandra Jovanović predsednica udruženja "Šansa za roditeljstvo" priča da parovi imaju velikih, pre svega administrativnih problema - da prikupe sve nalaze, dugo čekaju na rezultate analiza... Kaže da starosna granica od 42 godine onemogućava nekim ženama i da pokušaju da postanu majke. Sada imamo novi zakon iz aprila 2017. koji daje dodatne mogućnosti kao što su donacija jajnih ćelija i spermatozoida.

O proceduri i problemima vantelesne oplodnje, ali i o drugim ginekološkim problemima kod žena, govorio je dr Nebojša Zečević, ginekolog GAK ‘’Narodni front’’. 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar