Počela sezona poseta Cerjanskoj pećini

|   Život
Spomenik prirode "Cerjanska pećina" zaštićen je Uredbom Vlade RS 1998. godine i tada je svrstan u prvu kategoriju zaštite kao Spomenik prirode sa četiri morfološko hidrološke celine sa ukupnom površinom od 63,96 hektara.
Foto: televizija Kopernikus


Jedna od celina jeste i pećina Provalija odnosno Cerjanska Pećina koja predstavlja sistem ukupne dužine 7.149 metara koji započinje u selu Cerje i završava vertikalnom kraškom jamom u selu Kravlje, podsećaju iz Direkcije za izgradnju Grada Niša.

Cerjanska pećina je hidrološki aktivna pećina, podzemni nastavak reke ponornice Provalije. dok se na udaljenosti od 1.670 metara od ulaza nalazi podzemni izvor sa procenjenim protokom od 10-15 litara u sekundi i temperaturom vode od 11°C. Na oko 3.400 metara od ulaza nalazi se sifonsko jezero.

Bogata je pećinskim nakitom koji se prostire celom njenom dužinom. Ona otkriva predivan podzemni svet satkan od hodnika i dvorana prosečne visine od 15 do 40 metara koji kriju na stotine morfoloških i hidroloških oblika, najrazličitijih formi, veličina i boja, pehinskog nakita - stalaktita, stalagmita. heliktita, talasastih draperija, pećinskih korala i kristalnih cvetova.

Cerjanska pećiina obliluje prirodnom potpuno netaknutom lepotom, i u njoj se organizuje pećinarenje u potpuno neuređenim uslovima takozvano “divlje pećinarenje” (wild caving). Zbog toga je ulazak u pećinu moguć samo i isključivo u pratnji obučenog speleo vodiča, u malim grupama (najviše osam osoba) i u specijalnoj speleo/ronilačkoj opremi koja se može iznajmiti pred sam ulazak u pećiinu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar