Krivične prijave protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku "Soko"

|   Info
Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da je danas podnelo krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Nišu protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku "Soko", u kojoj je poginulo osam rudara i 20 povređeno.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Državna sekretarka Ministarstva Jovanka Atanacković izjavila je da je Ministarstvo jutros predalo krivičnu prijavu protiv 14 lica zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine, jer smatra da su osumnjičeni odgovorni za izvršenje tog teškog dela zbog kojeg je osam rudara stradalo, a 20 povređeno.

"Krivičnu prijavu podneli smo protiv 14 osoba za koje smatramo da su odgovorni jer se izvođenje radova vršilo na osnovu neispravne i nevažeće dokumentacije, za nečinjenje ili činjenje suprotno propisima u noći kada je došlo do nesreće u rudniku 'Soko'", navela je Atanacković.

Ona je kazala da Ministarstvo smatra da postoje indicije da su naručili izradu Tehničkog rudarskog projekta na osnovu dopunskog i glavnog rudarskog projekta za koje nisu imali odobrenja resornog ministarstva ili su odobrenja istekla, kao i da tehnička kontrola nije proverila sve činjenice i da je tvrdila da odobrenja postoje, iako ih nije bilo.

"Tužilaštvu su predate sve informacije sa dokumentacijom i audio zapisima kojima Ministarstvo raspolaže o nesreći u rudniku 'Soko', uključujući i zapisnik rudarske inspektorke, jer želimo da se još jednom ispitaju sve okolnosti i da bi se utvrdila istina o nesreći", rekla je Atanasković.

Dodala je da su o sadržaju prijave informisali i Republičko javno tužilaštvo u Beogradu, jer smatraju da najviše instance treba da ispitaju sve činjenice.