Kocijančič: Zvezdica pored Kosova u svim dokumentima EU

|   Info
Portparolka EU Maja Kocijančič kaže da se politika Brisela nije menjala i da se asterisk, tzv. "zvezdica", koja označava statusnu neutralnost, koristi u svim zvaničnim dokumentima u kojima se pominje Kosovo. "Naša politika po tom pitanju se nije menjala", kaže Kocijančičeva za "Tanjug".

 


Izvor: Tanjug


Povodom napisa u srpskim medijima da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini napravila "gaf" i "priznala Kosovo" ne koristeći uvek "zvezdicu" iz imena Kosova na sajtu Evropske spoljnopolitičke službe, Kocijančičeva tvrdi da se ta oznaka koristi u svim zvaničnim dokumentima EEAS-a.

"Naša politika se tu nije menjala. Mi koristimo asterisk u svim zvaničnim dokumentima i to je jasno naznačeno na sajtu", rekla je Kocijančičeva.

U zvaničnim dokumentima EEAS-a i Evropske komisije kao što su godišnji izveštaji o Kosovu, Mapa puta za viznu liberalizaciju za Kosovo ili poslednja Strategija proširenja na Zapadni Balkan iza imena Kosova stoji "zvezdica" koja označava neprejudiciranje stautsa u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Kocijančičeva, međutim, nije odgovorila zašto se zvezdica ne koristi i za drugi materijal kao što su izjave zvaničnika EU ili medijska saopštenja.

U diplomatskim izvorima u Briselu kažu da politika Evropske spoljnopolitičke službe kojom se Kosovo označava "zvezdicom" samo u zvaničnim dokumentima EU nije novina.

Navodi se da su i diplomatski predstavnici Srbije u više navrata poslednjih godina skretali pažnju zvaničnicima EU na to, ali da je "politika EEAS-a ostala nepromenjena".


 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar