Jutarnje IT novosti u Nišu

|   Info
U cilju promocije inovacija i popularisanju najnovijih informacionih tehnologija i njihovih primena u Nišu je organizovano predavanje pod nazivom Jutarnje IT novosti. Skup su organizovali Društvo za informatiku Srbije i Regionalna privredna komora u Nišu.
Foto: KCN

Na predavanjima se govorilo o hardverskom rešenju za zaštitu podataka, kao i za detekciju curenja nafte i drugih štetnih uticaja. Pored toga razgovori su se vodili na temu razvoja informacione bezbednosti i predstavljanja najnovijih trendova u oblasti informatičkih znanja i na koji način se oni mogu širiti. 

‘’I ovom prilikom ćemo pokušati da ostvarimo tu našu osnovnu funkciju i misiju da širimo informatička znanja, afirmišemo domaće rezultate u toj oblasti i time doprinosimo razvoju informatizacije u Srbiji’’, kazao je predsednik Društva za informatiku Srbije, Nikola Marković.

Pomoćnik direktora Regionalne privredne komore i moderator skupa Saša Matejić izjavio je da je prvo održavanje jutarnjih IT novosti u Nišu značajno i za nišku komoru i za IT sektor.

‘’Zahvalio bih se kolegama iz Društva za informatiku Srbije što su ove godine omogućili da se Jutarnje IT vesti dogode u Nišu. To je značajna stvar, ne samo za našu komoru i za IT sektor nego i šire jer smatramo da u našem regionu postoje dobre IT kompanije koje imaju šta da prikažu javnosti’’, rekao je Matejić.

Pored toga, održana je i zajednička sednica upravnog odbora Društva za informatiku Srbije i radnog tima za realizaciju petog Foruma naprednih tehnologija kojom rukovodi Kancelarija za lokalni i ekonomski razvoj i projekte Grada Niša. Cilj je zajednička organizacija ove predstojeće manifestacije. 

‘’Smatramo da Forum naprednih tehnologija, budući da je već peti, postaje događaj od nacionalnog značaja i da ćemo u saradnji sa partnerima koji rade na nacionalnom nivou moći da i značaj samog skupa i učesnike obezbedimo na način koji će biti konkurentan. Sve to budući da imamo veliki broj događaja koji su u toj oblasti informatike i naprednih tehnologija’’, rekao je direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte Grada Niša, Milan Ranđelović.

Iz Društva za informatiku Srbije ističu da su za godinu dana organizovali više od 15 sličnih skupova na kojima je bilo reči i o drugim najnovijim trendovima iz oblasti informatike, poput veštačke inteligencije ili robotizacije.