Implementacija LEADER pristupa kao instrument ruralnog razvoja

|   Info
U oganizaciji Mreže za ruralni razvoj Srbije u Nišu je danas održan okrugli sto na kome su predstavnici Nišavskog okruga i lokanih samouprava upoznati sa “Implementacijom LEADER pristupa na lokalnom nivou”. Cilj održavanja okruglog stola je promovisanje partnerstava za teritorijalni ruralni razvoj, LEADER pristupa i informisanje potencijalnih korisnika o mogućnostima za razvoj lokalnih zajednica kroz zajedničko učešće javnog, civilnog i privatnog sektora, kažu iz Ministarstva poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede.

LEADER pristup kao dokazano efikasni model ruralnog razvoja bio je tema okruglog stola Mreže za ruralni razvoj Srbije koja je danas održana u Nišu.Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede na teritoriji Republike Srbije po prvi put  sprovodi ovu meru, podršku partnerstvima za teritorijalni i ruralni razvoj, odnosno potencionalnim lokalnim akcionim grupama da pripreme svoje strategije, da se osnuju i zajedno sa predstavnicima privatnog, javnog sektora u svojim opštinama formiraju partnerstva i krenu sa realizacijom projekata.
-Partnerstvo je na neki način udruženje građana na višem nivou. Sobzirom da ga čine predstavnici privatnog i civilnog sektora, u procentu od 51 odsto, gde oni imaju dominantnu ulogu. Pored njih tu su i predstavnici javnih institucija, poljoprivredni proizvođači, mediji, predstavnici udruženja, stim da predstavnici civilnog i javnog sektora imaju 51 odsto učešća, dok predstavnici javnog sektora 49 odsto učeša. To su zapravo udruženja koja  se osnivaju da bi rešila određene male probleme u njihovim lokalnim sredinama.
LEADER pristup je instrument razvoja ruralnih zajednica koji primenjuje principe LEADER-a, javno privatno partnerstvа – Lokalne Akcione Grupe, animiranjem lokalnih aktera, kao i Lokalne strategije ruralnog razvoja, kaže predsednik Mreže za ruralni razvoj Dragan Roganović.
-Kod nas se ruralni razvoj često shvati kao poljoprivreda, zapravo ruralni razvoj je prosto rečeno život. Mi možemo da podržimo renoviranje ambulante, škole, programi za edukacije, obrazovanje kao i turistička infrastruktura, kulturne institucije, itd.
Predviđeno je da se ovaj program finansira sredstvima EU. Javni pozivi traju do devetog septembra, a svi zaniteresovani mogu da se prijave u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.