GO Medijana pomaže Jeleni odlazak na Olimpijadu iz robotike

|   Info
Učenica Elektrotehničke škole Mija Stanimirović u Nišu, Jelena Zdravković, kao član srpske reprezentacije iz robotike predstavljaće svoju zemlju, grad i školu na Međunarodnoj Olimpijadi iz ove oblasti u Dubaiju. Kako bi se što bolje pripremila za ovo prestižno takmičenje GO Medijana novčanim sredstvima pomogla je njen odlazak na pripreme u Beograd.
Foto: KCN

Od pet članova srpske reprezentacije koliko će ih učestovati na Međunarodnoj Olimpijadi iz robotike u Dubaiju, Jelena Zdravković jedini je takmičar iz Niša. Ona ističe da je ovo za nju veliki uspeh i da se uveliko sprema za novi izazov koji je pred njom. Učestvovala je i u izradi robota sa kojim će se takmičiti i koji predstavlja simulaciju čišćenja okeana od zagađivača.

‘’Našu školu su u aprilu posetili ljudi iz beogradske škole Kreativno pero i tom prilikom smo im mi prezentovali neke naše radove. Oni su želeli još jednog člana tima iz Niša i naša škola je odlučila da to budem ja. Takmičenje se odvija u dve odvojene alijanse, a svaka od njih sastoji se od tri tima i onda se mi međusobno takmičimo ko će više da očisti okean’’, kazala je Jelena. 

Jelenin mentor, nastavnik Elektrotehničke škole Mija Stanimirović u Nišu Goran Lučić, rekao je da nije imao dileme koga treba poslati na ovo takmičenje.

‘’Ona je sva moja očekivanja ispunila. Vredno je vežbala celo leto i sklapala robota. Dobili smo delove starih robota koji su bili na ranijim takmičenjima na kojima je ona vežbala. Vežbala je programiranje i uspešno uradila svoj deo zadatka. Tako da kad su počele pripreme celog tima u Beogradu, Jelena je vrlo brzo napisala kod koji je odmah proradio tako da sve pohvala za nju’’, rekao je Lučić.

Kako bi se Jeleni i njenom mentoru olakšao put do Beograda na pripreme, GO Medijana pomogla je njihov odlazak sa 22 hiljade dinara. 

‘’Gradska opština Medijana jako brine o svojim talentima jer nam je pre svega želja da pomognemo ali i na neki način budemo i njihova potpora. Ogromnu želju imamo da zadržimo te ljude u našoj zemlji s obzirom da će nam u budućnosti biti preko potrebni’’, kazao je Nebojša Kocić, predsednik GO Medijana.

Međunarodna Olimpijada u robotici biće organizovana od 24. do 27. oktobra u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Učestvovaće oko 170 timova iz svih delova sveta.