Eksponati Železničkog muzeja biće prebačeni na Topčider?

|   Info
„Železnica Srbije” a.d. čini velike napore da se vredni eksponati z Depoa premeste na stanicu Topčider, u garažu “Plavog voza” koja ispunjava sve bezbednosne uslove.
Izvor: Fonet

Parna lokomotiva normalnog koloseka „Pula“ napravljena 1864. godine, najstariji je eksponat Tehničke zbirke Železničkog muzeja. Zajedno sa još jednom lokomotivom, ručno kovanim vagončićem, sedam strugova i dve vertikalne bušilice bila je prethodnih dana na meti vandala koji su ih delove isekli i ukrali iz depoa Ložionice koja se nalazi ispod mosta Gazela, navodi se u saopštenju Železnice Srbije. Ovi izuzetno vredni eksponati čuvani su u zdanju koje je uživalo status prethodne zaštite. Upravo zato „Železnica Srbije” a.d. čini velike napore da se ova zbirka iz Depoa premesti na stanicu Topčider, u garažu “Plavog voza” koja ispunjava sve bezbednosne uslove.

Kako se navodi,  ohrabruje činjenica da je resorno ministarstvo spremno da u ovom segmentu pomogne i sačuva od zaborava ono što je nekada činilo srpske železnice.

Prvi koraci u tom pravcu učinjeni su tokom leta kada je formirana Radna grupa predstavnika svih kompanija železničkog sektora i Ministarstva i koja će se baviti pitanjima Muzeja i mogućnostima da Beograd dobije odeljenje Železničkog muzeja na otvorenom u Topčideru, staroj Ložionici Novi Sad i Crvenom Krstu. Stanica Topčider ima izuzetne istorijske, muzejske, kulturološke i turističke potencijale da postane centar železničke istorije u Srbiji i jedan od najznačajnijih tehnoloških muzeja u regionu.

Iz Želiznica Srbije kažu da je potrebno urediti prostor i posebno naći adekvatan način kako da se eksponati prebace. Lokomotiva „Pula“, kao i ostala vozna sredstva iz Tehničke zbirke su u veoma lošem stanju, jer su u Muzej i stigle kao takve pre šest decenija. Bilo kakvo pomeranje i transport ovih eksponata mogli bi da ih u potpunosti unište.

Održani su sastanci sa Ministartvom kulture i informisanja, Muzejom tehnike i nauke i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture, na kojima je dogovreno da se izradi projekat revitalizacije navedenih lokomotiva. Zahvaljujući intervenciji policije otkriveni su počinioci i očekuje se da će u skorije vreme biti  vraćen deo otuđenih delova kako bi bili  smešteni u depo Muzeja tehnike i nauke. „Železnicama Srbije“ a.d. sva novoosnovana preduzeća iskazala su spremnost da pomognu i nastave aktivnosti oko preseljenja lokomotiva u garažu „Plavog voza“.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar