Dodik odbio susret sa Pamerom

|   Info
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odbio je susret sa austrijskim ambasadorom Martinom Pamerom, jer je kao diplomatski predstavnik Austrije u Bosni i Hercegovini činio sve da do željene saradnje ne dođe, prenosi RTRS.

 

Izvor: FoNet

"Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje sa državom koju izuzetno poštujemo i sa kojom smo hteli da sarađujemo", istakao je Dodik u pismu upućenom Pameru, nakon što je austrijski diplomata zatražio sastanak.

Dodik je naveo da Republika Srpska i on lično imaju veliko poštovanje za Austriju i godinama su činili sve da imaju dobru saradnju, zasnovanu na uzajamnom poštovanju.

"Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH", naglašava se u pismu.

Predsednik RS i novoizabrani član Predsedništva BiH podsetio je da je austrijski diplomata pre samo nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera, koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnuti.

"Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu izmišljotinom o navodnom napadu na jednog diplomatu", upitao je Dodik u pismu upućenom Pameru.

Predsednik RS je naglasio da je austrijski diplomata otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je, takođe, kako navodi, izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava.

"Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam prisiljen da odbijem susret sa vama, a po dolasku na dužnost srpskog člana Predsedništva BiH o vašem radu u Sarajevu upoznaću sve relevante državne organe Austrije", rekao je Dodik i poručio da duboko poštuje Austriju i da se nada i budućoj saradnji, posebno posle odlaska Pamera.