Danas je Sveti Pantelejmon

|   Info
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, po novom kalendaru, proslavljaju praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Dan svetog Pantelejmona i nadaleko poznati, Pantelejski vašar svake godine održavaju se u gradskoj opštini Pantelej.

Gradska opština Pantelej na današnji dan, od svog osnivanja, obeležava praznik Svetog velikomučenika Pantelejmona kao svoju krsnu slavu i Dan Opštine. U crkvenom dvorištu početkom avgusta, uvek gužva...Kada se slavi Pantelej slavi i ceo jug Srbije.

Narod veoma poštuje Svetog Pantelejmoa. Ovde u Nišu stara Pantelejska crkva koju je podigao Stefan Nemanja, a koja je posle kroz istoriju više buta obnavljana danas sija u svoj svojoj lepoti, istakao je vladika niški Arsenije.

Slava opštine Pantelej prilika je i da se rezimiraju projekti i uspesi opštine u prethodnom periodu. Predsednik opštine Bratimir Vasiljević kaže da je posebno ponosan na broj zaposlenih.

Sveti Pantejmom važi kao iscelitelj mnogih bolesti. Crkva Svetog Pantelejmona u Nišu je podignuta posle oslobođenja Niša od Turaka,  kraj ostataka crkve Svetog Pantelejmona srpskog župana Stefana Nemanje.