Bolesti krvnih sudova i srca u porastu

|   Život
Povišen krvni pritisak, šećer, masnoće u krvi, gojaznost, smanjena fizička aktivnost i pušenje, ključni faktori rizika za kardivaskularne bolesti.

Kardiovaskularna oboljenja, odnosno bolesti srca i krvnih sudova, sve su učestalija, a zabrinjavajuće je što pogađaju i mlade osobe kod kojih nema najizraženijih faktora rizika. Posebno su podložni oni kod kojih postoji porodična istorija bolesti, odnosno osobe sa genetskim predispozicijama.

Podaci pokazuju da smo na visokom drugom mestu u Evropi po obolevanju i smrtnosti od srčanih oboljenja, zbog čega je veoma važno informisati se o najefikasnijim načinima prevencije.

Uz hronično prisutan stres, navedeni razlozi predstavljaju pravi atak na srce i krvne sudove, koji često vodi i tragičnom ishodu. Ponekad i bez prethodnih upozorenja.

Gost emisije ‘’Srbija online’’, dr Nebojša Tasić, kardiolog na Institutu za kardiovaskularna oboljenja ‘’Dedeinje’’ smatra da je prevencija najbolji način da se spreče uestala kardiovaskularna oboljenja i naglašava da je HISPA centar otvoren za savkog kome je potrebno lečenje ali i saveti. 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar