Besplatni pregledi kože u Nišu

|   Info
Kako bi se omogućilo rano otkrivanje raka kože i osoba koji imaju povećan rizik za oboljevanje od ove bolesti u Nišu je organizovana kampanja besplatnih pregleda kože pod nazivom Euromelanom 2019. Kampanja je usmerena na edukaciju građana o tome da je rak kože izlečiv ako se otkrije u ranom stadijumu.
Foto: KCN

Melanom je vrsta raka kože koja čini trećinu svih maligniteta. U Srbiji se godišnje otkrije oko 650 novoobolelih, a godišnje zbog ove bolesti život izgubi 200 osoba. Tim povodom na Odeljenju dermatovenerologije Doma zdravlja u Nišu organizovani su besplatni pregledi kože i mladeža. Ukoliko se na vreme uoče i prepoznaju nepravilne promene na koži obavezan je odlazak lekaru, kažu stručnjaci.

‘’Promena koja pokazuje jedan izvestan stepen asimetrije  koja ima nepravilne nazubljene asimetrične ivice, nepravilnu boju, pigmentaciju, koja je dijametra većeg od šest milimetara i koja se brzo širi, obavezno takva promena treba da dovede pacijenta lekaru’’, rekla je dermatolog, Marina Đorđević.

Najveći rizik od dobijanja ove bolesti imaju osobe svetle puti i očiju, osobe sa velikim brojem mladeža po telu, ali i one koje koriste veštačke izvore za potamnjivanje boje kože u vidu solarijuma. Najbolja prevencija od melanoma kože je korišćenje zaštitnih krema od sunca, tvrdi Đorđević.

‘’Ono što je bitno znati je da te kreme deluju pola sata nakon nanošenja. Dakle, zaštitnu kremu moramo naneti pola sata pre izlaganja suncu i njihov efekat traje 2 do 3 sata, što znači da nakon tog vremena moramo ponoviti kremu’’.

Euromelanom je zvanična medijska kampanja Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju i Evropske akademije za dermatologiju i venerologiju, a sprovodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije. Usmerena je na podizanje svesti o zaštiti kože od UV zračenja i ranom otkrivanju melanoma i drugih oblika raka kože, a moto ovogodišnje kampanje je "Borba sa rakom kože počinje u tvojoj glavi".