Apel mladima u saobraćaju

|   Info
Agencija za bezbednost saobraćaja upozorila je danas da su mladi u povećanom riziku od stradanja u saobraćaju, ističući da je u prvoj polovini godine poginulo pedesetčetvoro mladih, što je 15 više nego prošle godine ili "skoro dva odeljenja jednog razreda".
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Povodom predstojećih letnjih muzičkih festivala narednih dana širom Srbije, Agencija je u saopštenju kao zabrinjavajući ocenila podatak da svaki peti poginuli mladi vozač nema vozačku
dozvolu, a da u Srbiji godišnje pogine 25 osoba u saobraćajnim nezgodama u kojima su učestvovali mladi vozači koji nemaju položen vozački ispit.

"Mladi u najvećem broju stradaju, upravo u ovom periodu godine, tokom letnjih meseci i najčešće vikendom. Saobraćajne nezgode u kojima učestvuju mladi vozači u većoj meri se događaju noću i u uslovima smanjene vidljivosti", navodi Agencija.

Naglašeno je da "od 19 časova uveče do 7 časova ujutru pogine oko 80 odsto mladih vozača i putnika, a najviše njih oko ponoći".

"Karakteristično je da skoro polovina mladih pogine u saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuje samo jedno vozilo, pa najčešće dolazi do sletanja s puta zbog gubitka kontrole nad vozilom, odnosno neiskustva i često želje za dokazivanjem", upozorila je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Agencija je apelovala da mladi, njihovi roditelji, staratelji, prijatelji i poznanici utiču na podizanje svesti o izlascima i rizicima koje oni donose.

"Nikako ne kretati u izlazak vozilom kojim bi, prilikom odlaska ili dolaska, upravljao vozač pod dejstvom alkohola i drugih opojnih sredstava, ukoliko bi se vozilom upravljalo u stanju umora, ukoliko postoje određena ograničenja ili rizici za upravljanje vozilom u noćnim uslovima", savetovali su iz Agencije.

Ukazali su na statistiku po kojoj se u povećanom broju poginulih mladih u prvoj polovini ove godine izdvajaju Čačak, Pančevo, Sremska Mitrovica i Beograd.